25 лютого - День Іверської ікони Божої Матері / фото УНІАН

Сьогодні, 25 лютого, православні християни святкують День здобуття Іверської ікони Божої Матері. В цей день святиню знайшли ченці Іверського монастиря на горі Афон. Вважається, що це одна з найбільших християнських реліквій, яка збереглася до нинішніх часів.

Іверська ікона Божої Матері: історія

Іверська ікона, звана ще Вратарниця або Привратниця, зображає Діву Марію з Немовлям. Оригінал образу знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Згідно з переказами, ікону написав євангеліст Лука, сподвижник апостола Павла.

Читайте також25 лютого 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

Існує легенда, яка і дала іконі одне з її імен. В 9 столітті образ зберігався у благочестивої вдови, що жила біля міста Нікеї. Щоб врятувати лик Богородиці від іконоборців, які стали особливо активні в правління імператора Феофіла, жінка опустила ікону в море. Через деякий час — за різними джерелами, між цими подіями минуло від декількох днів до двох століть — ченці Іверського монастиря, розташованого на горі Афон, побачили її в морі. Ікону підтримував вогненний стовп.

Святий Гавриїл, чернець монастиря, пройшов по воді і приніс ікону в монастир. Проте вранці її знайшли над воротами. Згідно з переказами, її кілька разів намагалися внести в приміщення, але завжди поверталася. Тому ікону і прозвали Привратницею.

Ікона охороняє людей від ворогів, а також захищає храми від розорення і пограбування. Ікону заведено вішати в передпокої. Таким чином можна вберегти своє житло від проникнення всього поганого, злих людей, темної сили, кривдників і грабіжників.

Іверському образу Божої Матері моляться про зцілення душевних і тілесних недуг, про примноження родючості землі. Вона також допомагає від пожежі і при різних важких життєвих обставинах. Найбільше ікона ефективна в лікуванні жіночих захворювань.

День Іверської ікони Божої Матері

Що не можна робити 25 лютого

Не можна починати нові справи або планувати поїздки – це приведе до невдач.

Заборонено сваритися, погано говорити про рідних і близьких.

Зловживати алкогольними напоями.

Що можна робити 25 лютого

На вечерю рекомендується приготувати страву з риби, адже цей день ще називають "рибним".

Якщо людина чогось дуже сильно злякався, то в цей день у знахарів можна лікувати переляк.

Народні прикмети на 25 лютого

25 лютого сняться віщі сни. Якщо приснилися рукавички – чекайте непроханого гостя, квас – можливий обман, горіхи і насіння – дрібні неприємності, мавпи – є ймовірність зробити необдуманий вчинок.

Заметіль 25 лютого – ознака того, що влітку буде випадати багато опадів.

Туман – літо буде дощовим.

Холодний день – весна настане рано і буде теплою.

На небі зірки – в цьому році вдасться зібрати багатий урожай.

Бурульки 25 лютого висять довгі – можна розраховувати на гарний урожай овочів.

Іверська ікона Божої Матері: відео