На шостій седмиці Великого посту починається Вербний тиждень, який закінчується православним святом – Вербною неділею. Це перехідне свято, що не має фіксованої дати, оскільки вона повністю залежить від Великодня і приходить рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

Отже, знаючи точну дату Пасхи, яка 2020 року настане 19 квітня, легко підрахувати, якого числа Вербна неділя 2020 року. Вербний тиждень припадає на період з 6 по 12 квітня, а значить, Вербна неділя святкуватиметься 12 квітня.

Читайте такожВербна неділя 2020: дата та традиції свята

Багато народних традицій та ритуалів Вербної неділі пов'язані саме з вербою. Річ у тім, що в наших широтах пальми не ростуть, зате до середини весни якраз розпускаються вербові пагони, якими й було вирішено замінити символічні пальмові гілки.

Під час богослужінь на Вербну неділю в храмах освячували букетики верби. Потім освячену вербу несли додому, прикрашали нею ікони й зберігали протягом усього року як оберіг від хвороб, злого ока, пожеж, повеней та інших різних бід.

Але головний ритуал Вербної неділі – це удари вербовими гілками один одного й особливо – дітей. Вважалося, що якщо легко відшмагати освяченою вербою з побажаннями здоров'я і сил, то піде будь-яка хвороба.

На Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино.