У цей день світ відзначає День добрих справ / Фото: УНІАН

Яке свято 29 березня 2020

У цей день світ відзначає День самопізнання і День добрих справ.

У США святкують День ветеранів війни у В'єтнамі, День лимонного шифонової торта, День диму і дзеркал, День любові Техасу до дітей, День власників малого бізнесу, у Тайвані - День молоді, на Мадагаскарі - День пам'яті героїв, в Чилі - День молодого бійця.

Пам'ятні дати 29 березня, річниці та події

У 1778 році Джеймс Кук став першим європейцем, що висадилися на острові Ванкувер. Кук - англійський військовий моряк, мандрівник-дослідник, картограф і першовідкривач, член Королівського товариства і капітан Королівських ВМС. Очолював три кругосвітні експедиції з дослідження Світового океану. Під час цих експедицій здійснив ряд географічних відкриттів.

Відео дня
У 1795 році Людвіг ван Бетховен уперше дав концерт у Відні / Фото: Вікіпедія

У 1795 році Людвіг ван Бетховен - німецький піаніст і диригент, останній представник «віденської класичної школи» - уперше дав концерт у Відні. Бетховен почав глухнути у віці 27 років. Хвороба розвивалася протягом двох десятиліть і повністю позбавила композитора слуху до 48 років. Новітні дослідження доводять, що стало причиною захворювання висипним тифом - розповсюдженої за часів Бетховена інфекцією. Однак, Бетховен, володіючи абсолютним внутрішнім слухом, міг складати музику і будучи глухим. Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року, на 57-му році життя. Понад двадцять тисяч людей йшли за труною. Під час похорону на Верингському кладовищі була виконана улюблена заупокійна меса Бетховена, «Реквієм». У 1862 році останки композитора були ексгумовані для дослідження, а в 1888 році перепоховані на Центральному кладовищі Відня. До речі, на наступний день після смерті Бетховена судмедексперти розкрили його череп, щоб з'ясувати причину його смерті, але поставити діагноз так і не вдалося. 29 серпня 2007 року віденський патолог і експерт судової медицини Крістіан Рейтер (доцент кафедри судової медицини Віденського медичного університету) припустив, що ненавмисно прискорив смерть Бетховена його лікар Андреас Ваврух, який раз за разом протыкал хворому очеревину (щоб вивести рідину), після чого накладав примочки на рани, що містили свинець. Проведені Рейтером дослідження волосся показали, що рівень вмісту свинцю в організмі Бетховена різко зростав кожен раз після візиту лікаря.

Читайте такожВихідні та свята у квітні-2020: скільки днів будемо відпочиватиВ 1848 році Ніагарський водоспад безпрецедентно зупинився більш ніж на 30 годин. Причина - на річці Ніагара утворилися крижані пробки.

В 1886 році, здобувши перемогу в матчі з Іоганном Цукертортом, Вільгельм Стейніц став першим офіційним чемпіоном світу з шахів.

У 1940 році Банк Англії випустив перші паперові гроші з високим ступенем захисту від підробок - тонкою металевою ниткою в папері.

У 1974 році американський космічний апарат «Mariner 10» зробив фотографії планети Меркурій.

У 1974 році В Китаї, в околицях міста Сіань, місцеві жителі випадково виявили «Теракотову армію», захоронену більше 2 тисяч років тому.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 29 березня вшановує пам'ять святого великомученика Сави Єрмопольского. Він пожертвував своїм життям, відстоюючи релігію в 3-му столітті нашої ери на території Єгипту. У народі день назвали «Тележним». 29 березня вважався сприятливим для проведення обрядів на майбутній урожай. З ранку розсипали гній по городу і на полях. Вважалося, що це допоможе значно поліпшити якість родючості землі. У давнину В цей день проводили огляд і ремонт вози, такий обряд закріпився в сучасному суспільстві: 29 березня автомобілісти проводять огляд та мийку автомобіля, підкачують гуму на колесах.

Що сьогодні не можна робити

Заборонялося в цей день давати або брати гроші в борг / фото bank.gov.ua

Заборонялося в цей день давати або брати гроші в борг - ризик провести весь рік, що залишився в злиднях. Не рекомендувалося також після заходу сонця є хліб, вважалося, що це призведе до нужди і злиднів. Важливою прикметою дня вважався заборона на розпалювання вогню. Господині намагалися не тягати тяжкості – від цього додасться турбот. Не можна сваритися, скандалити.

Прикмети на 29 березня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- дуже тепло – такою буде погода в найближчі кілька днів;

- зграї перелітних птахів, що кружляють над будинком – швидке потепління.

29 березня іменини

Іменини у Олександра, Іуліана, Трохима, Павла і Дениса.