17 квітня - Міжнародний день кави / фото pixabay.com

Яке свято 17 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день кави, День бла-бла-бла, Міжнародний день цирку, День поезії хокку, День сиру з сирого молока, День "Спасибі травнику", Всесвітній день винограду "Мальбек", День музичного магазину, Міжнародний день "Ford Mustang", День вільного апаратного забезпечення, Всесвітній день гемофілії.

Читайте такожВербна неділя 2021: коли святкуємо, звичаї та прикмети дняВ Україні - День навколишнього середовища, День працівників пожежної охорони, у США - День річкових раків, День "Незрівнянних дам", День подяки кажанам, День кікболу, День сімейної історії острова Елліс, День сирних кульок, День подяки чоловікові, у Габоні - День жінок, у Нідерландах - Парад квітів в Амстердамі, в Китаї - Міжнародний фестиваль повітряних зміїв, у Таджикистані - День міста Душанбе, в Казахстані - День протипожежної служби, на Кубі - День ВПС і ППО, в Туркменістані - День працівників органів міграції, у Бразилії - День селянської боротьби, в Американському Самоа - День прапора.

Пам'ятні дати 17 квітня, річниці та події

У 1492 році Христофор Колумб підписав контракт з Іспанією із зобов'язанням відкрити новий шлях до Індії. 

Відео дня

У 1521 році Мартін Лютер - християнський богослов, провідний перекладач Біблії німецькою мовою, його ім'ям названо один із напрямів протестантизму - лютеранство, один із творців німецької літературної мови - був відлучений від лона Римської Католицької Церкви за відмову відректися від своєї єресі.

У 1610 році англійський дослідник Генрі Гудзон вирушив у плавання, в якому відкрив Гудзонову затоку.

У 1856 році місто Квебек було проголошено столицею Канади / фото Flickr

У 1856 році місто Квебек був проголошено столицею Канади.

У 1869 році Фрідріх Вільгельм Ніцше - німецький мислитель, філолог, композитор, поет - був позбавлений прусського підданства: надалі він не мав ніякого громадянства.

У 1875 році полковник британських військ в Індії Невілл Чемберлен придумав більярдну гру "снукер". Це відбулося в місті Джабалпурі, у центральній частині Індії, в офіцерській їдальні британського колоніального корпусу. Чемберлен взяв кольорові пуловські кулі (пул з'явився раніше за снукер) і, позначивши певними плямами деякі місця на столі, помістив їх у ці точки. Назву гри - "снукер" - придумав також Чемберлен. Це слово означає "кадет першого року служби". Закріпилася назва за новою грою через те, що під час гри Невілл назвав одного з офіцерів "снукером", коли той опинився у важкому ігровому становищі. Нова гра швидко завоювала популярність серед "індійських британців". А через десять років з нею познайомилася метрополія. До 1891 року були прийняті сучасні правила підрахунку очок. Через 25 років почали проводитися регулярні першості Великобританії. А в 1927 році був проведений перший Чемпіонат світу серед професіоналів. Сьогодні гра популярна в усьому світі, особливо в Європі та Китаї. Головний турнір сезону, Чемпіонат світу зі снукеру, проводиться раз на рік.

У 1913 році Густав Хемел здійснив перший безпосадочний авіаполіт між Англією і Німеччиною на військовому моноплані "Блеріо XI". Відстань від Дувра до Кельна він подолав за 4 години 18 хвилин.

У 1924 році була заснована голлівудська кіностудія "Metro-Goldwyn-Mayer".

17 квітня 1941 року авіаконструктор Ігор Сікорський продемонстрував приголомшеній американській публіці перший у світі вертоліт-амфібію на поплавковому шасі. Це був модифікований "VS-300". Вертоліт здійснив зліт із води й приземлився на сушу. Тривалість польоту гелікоптера на поплавках склала 1 годину 35 хвилин, а швидкість досягала 100 кілометрів на годину. Згодом авіаконструктором були створені й доведені до серійного виробництва вертольоти 18 типів. Саме вертоліт Сікорського був першим у світі поставлений на серійне виробництво. Також він першим у світі почав будувати турбінні вертольоти, вертольоти-амфібії з висувними шасі та "літаючі крани". На вертольотах Сікорського були вперше здійснені перельоти через Атлантичний (1967) і Тихий (1970) океани з дозаправкою в повітрі. Останнім вертольотом, побудованим Сікорським до виходу на пенсію, став "S-58", який з правом вважається найкращим вертольотом першого покоління. Справу геніального авіаконструктора продовжує заснована ним компанія "Sikorsky Aircraft Corporation", яка й сьогодні є одним зі світових лідерів проектування та виробництва вертольотів для комерційних, індустріальних і військових потреб. Вчений-авіаконструктор Ігор Сікорський (1889-1972) є автором першого в світі чотиримоторного літака "Російський витязь", першого в світі трансатлантичного гідроплана й першого серійного вертольота. Сікорський Ігор Іванович народився 25 травня 1889 року в Києві. 18 лютого 1918 року Сікорський через вільний від більшовиків Архангельськ виїхав із Росії спочатку до Лондона (за іншою версією — Ліверпуль), а потім до Парижа. У березні 1919 року він емігрував до США, оселившись в районі Нью-Йорка. Помер у 1972 році в місті Істоні (штат Коннектикут). Він спокійно заснув і не прокинувся. Розповідають, що під час його похорону люди, які прийшли попрощатися з геніальним сучасником, побачили в небі символічний знак. Інверсійні сліди двох літаків, які, пролітаючи на перпендикулярних курсах, утворили в небі великий білий хрест, неначе прощаючись з великим творцем авіації. Похований на кладовищі Святого Іоанна Хрестителя в Стратфорді (штат Коннектикут), за віросповіданням був православним, на його кошти була побудована Миколаївська церква у Стратфорді, прихожанином якої він був до кінця своїх днів. Нині національний технічний університет України (КПІ) носить ім'я Ігоря Сікорського, як і міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни).

У 1964 році стартував випуск компанією Ford Motor Company автомобіля Ford Mustang.

У 1970 році легендарний "бітл" Пол Маккартні видав перший сольний альбом "McCartney".

У 1980 році Південна Родезія стала Зімбабве. 

У 1982 році англійська королева Єлизавета II проголосила Канаду повністю незалежною, визнавши новий конституційний акт країни.

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції святаПравославна церква 17 квітня вшановує пам'ять святого Йосипа Піснеписця. Інші назви свята - "День Осипа", "Вільхові оглядини". Вважалося, що з 17 квітня подає голос цвіркун і починаються журавлинні пісні. Люди виходили з дому, щоб вклонитися прекрасним журавлям, яких вважали борцями зі злом і захисниками від нечисті. Крім того, говорили, що тільки з їхнім прильотом рік остаточно повертається на літо. Існував звичай, пов'язаний із птахами: щоб спина не боліла, потрібно було, побачивши вперше навесні журавлів, лягти на траву й сім разів перевернутися з боку на бік. На Йосипа ще виходили дивитися, як цвіте вільха. З неї часто робили зруби для колодязя, тому проводили "вільхові оглядини" - шукали відповідне дерево.

Що сьогодні не можна робити

Не можна займатися важкою фізичною важкою працею й лихословити. 

Прикмети на 17 квітня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- на вільсі багато "сережок" - уродить овес;

- вільха розпустила листя раніше за березу - літо буде мокре.

Вас також може зацікавити: