У цей день світ відзначає Міжнародний день суші / ua.depositphotos.com

Яке свято 18 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день гармонії, Міжнародний день пікніка, Міжнародний день паніки, Міжнародний день суші, День народження дитячої коляски, Міжнародний день гордості за успіхи аутистів, День стійкої гастрономії.

Читайте такожВихідні у червні: як будемо відпочивати на День КонституціїВ Латвії святкують День сиру, у США - День рибалки, День вишневого пирога, День сироварів, День марнотратства, у Молдові - День історика, в Україні - День дільничного офіцера поліції, в Азербайджані - День прав людини, в Єгипті - День евакуації, на Сейшельських островах -День Конституції, у Туркменістані - День працівників органів юстиції.

Пам'ятні дати 18 червня, річниці та події

У 1583 році віце-мер Лондона Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти. Саме цей випадок заведено вважати першим страхуванням життя. Сьогодні дана страхова послуга - одна з найпопулярніших у світі поряд зі страхуванням здоров'я і майна.

Відео дня
Наполеон зустрічає свою кончину при Ватерлоо двохсотріччя реконструкції / © UNIAN

У 1817 році в цей день в Лондоні був відкритий міст Ватерлоо – в день другої річниці битви при Ватерлоо, в якій над Наполеоном перемогу здобули англійці. Він був побудований Джоном Ренні. Спорудження викликало загальне захоплення. Його писали Констебль і Моне. Він був платною переправою через Темзу, і багато хто вважали за краще зробити гак, але перейти річку по сусіднім безкоштовним мостам. Це робило Ватерлоо порівняно безлюдним і зручним як для побачень, так і для зведення рахунків з життям. У 1840 році 15% всіх самогубств у Лондоні припадали на міст Ватерлоо. У 1841 році на мосту стався жахливий випадок з Семюелем Гілбертом Скоттом – американцем, що заробляв на життя небезпечними трюками. Скотт збирався ефектно стрибнути в Темзу, зображуючи тікає з шибениці, але випадково опинився у зашморгу. Натовп думала, що це частина трюку, і Скотта вийняли з петлі занадто пізно. Попри всі ці сумні обставини, міст став одним з символів міста. У 1865 році пірси мосту поступово стали руйнуватися. У 1920 році проблема стала настільки гострою, що міст довелося закрити. А в 1934 році його знесли, і відразу ж почали будувати теперішній по проекту сера Джайлса Гілберта Скотта. Гранітні фрагменти старого мосту були виставлені на продаж. І їх охоче купували. Вони були використані для будівництва деяких монументів, наприклад, в Веллінгтоні в Новій Зеландії, з них був побудований пам'ятник легендарному собаці Paddy the Wanderer. Будівництво нового мосту йшло важко. Чоловіків не вистачало – йшла Друга світова війна, будівництво велося в основному жіночими руками, тому сучасний Ватерлоо часто називають жіночим мостом. Він виглядає дуже просто – п'ять залізобетонних прольотів, одягнених в портлендський камінь, жодних прикрас, ніяких яскравих кольорів, властивих іншим лондонським мостам. Однотонно-сірий, строгий і елегантний, він ніби є оправою для оточуючих його міських пейзажів.

Читайте такожСвята та вихідні в Україні: календар на 2021 рікВ 1889 році у балтиморське патентне бюро прийшов Вільям Річардсон з ідеєю, що зробила чергову революцію в історії колясок. Він придумав її реверсивну модель, в якій дитина могла сидіти обличчям до того, хто везе коляску, так і спиною до нього. Крім того, Вільям придумав модель осі для маневреності коляски. До того часу осі і колеса були суцільнолиті, що не дозволяло їм повертатися окремо. Колеса в колясці Річардсона могли обертатися на 360 градусів абсолютно незалежно один від одного. З того часу дитяча коляска пройшла цілу еволюцію, перетворившись з громіздкої споруди в зручний засіб пересування. Мода на дитячі коляски виникла в 1840 році, коли англійська королева Вікторія, мама дев'ятьох дітей, захотіла сама гуляти зі своїми малюками по королівському парку. Незабаром коляскою обзавелися всі аристократичні кола Європи. У перших візках до кошику або до короба прикріплювалися три або чотири колеса, а також чіплялася спеціальна ручка, щоб її можна було везти за собою. У них запрягали поні, кіз або собак, щоб вони катали дітей. Були високі коляски на тонких колесах, щоб легко було котити по поганій дорозі, і низькі на маленьких коліщатках, які краще їхали по рівній поверхні. Коляски робили на замовлення, за своєю формою вони були схожі на транспорт для дорослих – карети і диліжанси.

У 1903 році в Сан-Франциско був дан старт першого автопробігу через континент. Його учасники через три місяці фінішували в Нью-Йорку.

У 1934 році британський міністр транспорту лорд Хор-Беліша розпорядився поставити біля доріг в місцях пішохідних переходів смугасті стовпи з помаранчевими ліхтарями нагорі і закликав англійців суворо дотримуватися правил перетину вулиць. «Зебри» в народі потім називали за прізвищем міністра. Так з'явився у світі пішохідний перехід як засіб безпеки на дорогах.

У 1939 році в Каневі на могилі Тараса Шевченка був відкритий пам'ятник великому поетові.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 18 червня вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського / ua.depositphotos.com

Православна церква 18 червня вшановує пам'ять священномученика Дорофія Тирського, єпископа. Інші назви свята: «День Волхва-Дорофея», «День сон-трави», «Ніч сон-трави», «Горобині ночі». З Дорофєєва дня ночі стають самими короткими у році. Назви «День/ніч сон-трави» свято отримало за те, що в цей день розпускається ця чарівна та загадкова рослина.

Що сьогодні не можна робити

Особливих заборон 18 червня немає. Не можна просто так збирати сон-траву (простріл), потрібно знати спеціальні замовляння. Також за народними прикметами, не можна відкладати будь-які незакінчені справи на потім.

Прикмети на 18 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- хороша погода - буде хороший урожай зерна;

- сильний вітер - літо буде вітряним і дощовим;

- якщо всі бур'яни виполоти вранці на Дорофея, то вони, за прикметою, більше не з'являться.

18 червня іменини

Іменини у Василини, Ігоря, Марка, Анастасії, Костянтина, Леоніда, Феодора, Нікандра, Аполлона, Віктора, Павла, Кіндрата і Галини.