У цей день світ відзначає День кулінарів / Фото УНІАН

Яке свято 25 липня 2020

У цей день світ відзначає День поза часу, День пошуку нових смаків і запахів, День кулінарів, День святого Христофора - покровителя автомобілістів і дорожньої поліції.

Читайте такожВихідні на День Незалежності України: скільки будемо відпочиватиУ США - День десерту з гарячого фаджа і морозива, День ковбоя, День каруселі, День вина і сиру, День потрапляння нитки в голку, у Білорусі - День пожежної служби, у Таджикистані - День працівників автомобільного транспорту, на Ямайці - День багаї, в Іспанії - Національний день Галісії, у Тунісі - День республіки, у Пуерто-Ріко - День Конституції, у Коста-Ріці - День Гуанакасте, в Індії - Свято поклоніння зміям.

Пам'ятні дати 25 липня, річниці та події

В цей день в 1814 році відбулося перше в світі випробування паровоза. Його провів англійський інженер-механік і винахідник Джордж Стефенсон, який завдяки своєму винаходу придбав всесвітню популярність. З цього дня почало зароджуватися паровозобудування, яке згодом зробило величезний вплив і на розвиток залізничної інфраструктури, і на промисловість, причому, на всіх континентах. Саме Стефенсон запропонував застосовувати залізні рейки замість чавунних, а «подушки» під ними робити дерев'яними, які потім перетворилися на шпали. Обрана їм ширина колії рейкового шляху, рівна 1435 мм, так звана «Стефенсоновська» або «нормальна колія», стала найпоширенішою в Західній Європі і досі є стандартом на залізницях багатьох країн світу.

Відео дня
Боб Ділан / REUTERS

25 липня 1965 року на фолк-фестивалі в Ньюпорті Боб Ділан (Роберт Циммерман - американський автор-виконавець, художник, письменник і кіноактор, одна з найвпливовіших фігур в поп-музиці протягом останніх п'ятдесяти років) вперше вийшов на сцену з електрогітарою. Шанувальники музиканта не зрозуміли його творчих вишукувань, освистали і зігнали зі сцени.

У 1978 році в англійському Олдемі народилася перша дитина, зачата в результаті штучного запліднення.

У 1984 році вперше жінка-космонавт вийшла у відкритий космос. Нею стала Світлана Савицька. Вона це зробила з борту орбітальної космічної станції «Салют-7». Савицька - друга в світі жінка-космонавт після Валентини Терешкової.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 25 липня вшановує пам'ять святих мучеників Прокла та Іларія / ua.depositphotos.com

Православна церква 25 липня вшановує пам'ять святих мучеників Прокла та Іларія. Інші назви свята: «Прокл», «Прокл - великі роси», «Великі роси». В цей день зазвичай випадає велика роса. Потрібно не полінуватися і встати на світанку і вмитися росою, яка забезпечить вам чисту та здорову шкіру на довгий період.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сидіти вдома і байдикувати - це вважається великим гріхом у цей день. А також небажано їсти солодке.

Прикмети на 25 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- нема роси - чекай негоду;

- велика роса - рік буде щасливим.

25 липня іменини

Іменини Михайла, Прокла, Феодора, Арсенія, Вероніки, Симона, Марії, Івана та Гавриїла.