Сьогодні відзначається День влаштовування секретиків / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 26 серпня 2020

Цього дня світ відзначає День влаштовування секретиків і День музичної йоги.

Читайте такожДень шахтаря в Україні: дата та історія свята

У США - День жінок-вебмайстрів, День вишневого ескімо, День рівноправності жінок, День собак, День туалетного паперу, в Іспанії - Битва томатів, у Намібії - День Героїв, в Ірані - День трудящих, у Папуа-Нова Гвінея - День покаяння, в Аргентині - День солідарності (на честь дня народження матері Терези), День акторів, у Непалі - свято «Гаура Парва».

Відео дня

Пам'ятні дати 26 серпня, річниці та події

У 1743 році в Англії були опубліковані перші в світі правила змагань з боксу, розроблені британським боксером Джеком Броутоном. 

У 1789 році у Франції була прийнята декларація прав людини і громадянина, що заклала основи буржуазного права в Європі. 

У 1801 році Філіп Лебон запатентував двотактний двигун внутрішнього згоряння, що справило переворот в автомобілебудуванні. 

У цей день відбулася подія, що вплинула на англійське право і судовий захист прав споживачів / фото REUTERS

У 1928 році відбулася подія, що докорінно змінила взаємини в сфері послуг. Цього дня тридцятирічна Мей Донахью із Глазго з подругою відпочивали в шотландському містечку Пейслі. У кафе вони замовили модний коктейль - імбирне пиво з морозивом. Господар кафе в їхній присутності залив морозиво пивом і залишив пляшку з темного скла на столі. Вирішивши долити пива, дівчата побачили, що з горлечка випав дохлий равлик. Мей Донахью стало зле, і вона звернулася до лікаря, який діагностував гастроентерит. З подругою, яка їла й пила те ж саме, нічого не сталося. Донахью подала позов до господаря кафе Френсіса Мінгелле і власника пивоварні Девіда Стівенсона з вимогою компенсації у розмірі 550 фунтів стерлінгів, який переріс в одну із найвідоміших справ в історії англійського загального права, відому як справа «Донахью проти Стівенсона». І хоча палата суддів була на боці Донахью, вона не мала доказів, що равлик став причиною хвороби шлунка й не отримала компенсацію в судовому порядку. Але після смерті Стівенсона його спадкоємці вирішили укласти мирову угоду в позасудовому порядку й у 1934 році виплатили Донахью 200 фунтів. Відтоді справу "Донахью проти Стівенсона" стали називати такою, що заклала основи сучасного англійського права і судового захисту прав споживачів. 

У 1947 році командування США в Італії зняло заборону на весілля американських солдатів з італійськими дівчатами. 

У 1952 році вперше у світовій практиці було введено фторування водопровідної води. 

У 1973 році Університет штату Техас в Арлінгтоні став першим вишем, який включив у свою програму курс вивчення танцю живота.

У 2009 році був введений в експлуатацію найвисокогірніший газопровід «Дзуарікау - Цхінвал».

Яке сьогодні церковне свято

Єпископ Тихон Задонський у народі вважається спасителем від депресії, біснування і зневіри / фото pixabay.com

Православна церква 26 серпня вшановує пам'ять єпископа Тихона Задонського. У народі цей день прозвали Тихон Страсний за те, що потрібно обходити будинок з іконою Божої Матері «Страсна». У народі Тихона вважали спасителем від депресії, біснування, зневіри (що є одним зі смертних гріхів і категорично забороняється церквою). Ще Тихону молилися про умиротворення душі. Цей день наші предки зазвичай проводили в наведенні ладу і провітрюванні в погребі та сараї перед тим, як закласти у них зібраний урожай і всі їстівні заготовки, які господині запасли на зиму. Також заговорювали сіно і зимові сховища від недоброго слова, від лихого ока та всякої нечисті. Господині розвішували по кутах сховищ пучки будяків і полину. Частина полину підпалювалася, а димом обкурювалися всі приміщення. Вважалося, що полин може очистити повітря й позбавити стіни від гнилі, чортополох і сіль були відомими засобами проти злих сил. 

Що сьогодні не можна робити

Не займайтеся важливими справами, краще перенесіть їх.

Прикмети на 26 серпня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато грибів на Тихона - наступний рік буде врожайним;

- гроза або буря - майбутній рік буде дощовим;

- безвітряний день - наступний рік буде вітряним.

26 серпня іменини 

Іменини у Іполита, Олексія, Якова, Конкордії, Максима, Костянтина, Ксенії, Василя, Миколи, Тихона, Євдокії, Івана і Парамона.