Ілюстрація REUTERS

Яке свято 26 липня 2020

У цей день світ відзначає День парашутиста, День есперанто та Міжнародний день збереження мангрових екосистем.

Читайте такожКалендар весіль на серпень 2020: як зверни ідеальну датуВ Україні - День працівників торгівлі, у США - День ФБР, День дядьки і тітки, День все або нічого, День хрусткого рогалика, День батьків, День кавового мілк-шийка, в Домінікані - День батька, в Китаї - Вшанування Небес «Тянь-куан цзе», в Австралії - День дерева, в Ірландії - Сходження на Святу Гору, у Перу - День коктейлю «Піско сауер», на Кубі - День національного повстання, на Мальдівах - День незалежності, в Індії - День перемоги у Каргильській війні, в Барбадосі - День національного значення, у Ліберії - День незалежності.

Пам'ятні дати 26 липня, річниці та події

В цей день в 1887 році окуліст Людвіг Заменгоф опублікував підручник з есперанто - так звану «Першу книгу». До кінця 1887 року він був опублікований польською, німецькою та французькою мовами. Незважаючи на те, що нині жодна держава офіційно не затвердив есперанто, в 1921 році він був рекомендований Французької академією наук, у 1954 - ЮНЕСКО. У 1985 році ЮНЕСКО запропонувала ввести навчання есперанто в школах і використовувати цю мову у міжнародному співробітництві. Крім Дня есперанто в світі відзначається День Заменгофа. Він святкується 15 грудня, у день народження вченого.

Відео дня
Ілюстрація REUTERS

У 1908 році в США було створено Федеральне бюро розслідувань. ФБР входить у систему Міністерства юстиції США і підпорядкована Генеральному прокурору. Його офіційний девіз – «вірність, сміливість, чесність». У 1983 році президент США Рональд Рейган заснував «День ФБР» - професійне свято працівників спецполіції.

Читайте такожВихідні на День Незалежності України: скільки будемо відпочиватиВ 1908 році в цей день у Парижі фінішували перші кругосвітні автомобільні гонки, старт яким було дано 12 лютого в Нью-Йорку. Першим до фінішу прийшов німецький автомобіль «Protos» компанії Siemens-Schuckertwerke GmbH, яким керував лейтенант Кеппен, але переможцем був визнаний американець Джордж Шустер на автомобілі конструктора Томаса. Історія цих перегонів стала основою сценарію популярної кінокомедії «Великі перегони».

У 1959 році підполковник Корпусу морської піхоти США Вільям Ренкін, виконуючи в небі Північної Кароліни тренувальний політ на висоті 14,3 тисячі метрів, катапультується з свого палубного реактивного винищувача «Крусейдер» і потрапить в сильну грозу, в результаті чого його спуск замість очікуваних 11 хвилин розтягнувся на 40. Цей стрибок став найдовшим офіційно зареєстрованим стрибком з парашутом.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 липня вшановує пам'ять архангела Гавриїла / ua.depositphotos.com

Православна церква 26 липня вшановує пам'ять архангела Гавриїла. Він шанується християнами, як той, хто відкриває людям Божественні знання і приносить добрі вісті. Інші назви свята: «Гаврило», «Гаврило», «Степан Савваїт».

Що сьогодні не можна робити

Ходіть обережніше, якщо три рази спіткнетеся, коли будете переступати поріг, то краще з дому не виходити. Також не важко фізично працювати.

Прикмети на 26 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- тепло і сонячно - осінь буде затяжною, холоди прийдуть нескоро;

дощовий день - зима буде морозною і сніжною;

- граки у зграї збираються - скоро настане осіння погода.

26 липня іменини

Іменини у Гавриїла, Степана, Маркіяна та Антона.