У цей день світ відзначає Міжнародний день миротворців ООН / фото Public Domain Pictures

Яке свято 29 травня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день здорового травлення, День кінця середньовіччя і Міжнародний день миротворців ООН.

Читайте такожПетрів піст 2020: коли починається й закінчується, що заборонено їстиВ США святкують День компостування відходів, День скріпки, День бісквіта, День півня з вином, в Домінікані - День матері, у Британії - День чорнильного горішка, в Індонезії - День літніх людей, у Туреччині - День взяття Стамбула, в Туркменістані - День працівників органів внутрішніх справ, в Україні - День топографічної служби, у Швеції - День ветеранів, у Киргизстані - День збройних сил, в Аргентині - День армії, у Нігерії - День демократії, у Польщі - День ветеранів військової служби за кордоном.

Пам'ятні дати 29 травня, річниці та події

В 1660 році відбулася Реставрація правління Стюартів в Англії. Карл II в день свого тридцятиріччя тріумфально повернувся в Лондон і був проголошений королем.

Відео дня

У 1802 році фізик і основоположник електрометалургії академік Ст. Петров відкрив явище електричної дуги.

В 1825 році в кафедральному соборі Реймса в останній раз пройшла церемонія коронації короля Франції.

В 1832 році в Канаді офіційно був відкритий канал Рідо, що з'єднує річку Оттава з озером Онтаріо.

У 1900 році компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор» / фото УНІАН

У 1900 році компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор». Пізніше так стануть називати всі ескалатори.

У 1910 році відбулося змагання у швидкості між аеропланом і поїздом. Першим відстань між Олбані і Нью-Йорком подолав літальний апарат, яким керував Гленн Кертисс, отримав приз у 10 тисяч доларів.

У 1911 році верховний суд США постановив штучно розділити найбільшу в Америці тютюнову компанію «Американ Тобакко», визнану монополією.

У 1919 році спостереження повного сонячного затемнення, проведені Артуром Еддінгтон, повністю підтвердили теорію відносності Альберта Ейнштейна.

У 1922 році верховний суд США постановив, що футбол є спортом, а не бізнесом, тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.

Читайте такожВихідні та свята в червні: скільки будемо відпочиватиВ 1953 році в цей день відбулося перше сходження на Еверест новозеландця Едмунда Хілларі і шерпа Норгея Тенцинга - 8848 метрів над рівнем моря. Джомолунгма – «Мати - богиня миру» – так називають її жителі Тибету, «Володар світу» - так її називають непальці. Це – гігантський гірський масив і найвища вершина світу, розташована на кордоні Непалу і Тибету. Вона привернула до себе увагу топографів понад століття тому. Першим з них був Джордж Еверест, саме його ім'я згодом було присвоєно вершині в честь його географічних заслуг. Перший план сходження на Еверест був розроблений у 1893 році, а першу спробу підкорити гору зробили в 1921 році. Знадобилося понад 30 років і гіркий досвід тринадцяти невдалих сходжень, щоб вперше підкорити Еверест. Хілларі і Тенцинг піднялися на найвищий пік вершини Гімалаїв і поставили там прапори Великобританії, Непалу, Індії та ООН. Новина про це дійшла до решти світу лише через чотири дні – 2 червня 1953 року, в день коронації королеви Великобританії Єлизавети Другої. Королева відзначила Хілларі лицарського звання і титули «сер». Шерп Тэнцинг Норгей, який не був громадянином британської Співдружності, отримав від королеви медаль. Едмунд Хілларі присвятив багато років свого життя роботі з шерпами в Непалі, а в 2003 році, коли світ святкував 50-річчя підкорення Евересту, новозеландець був удостоєний звання почесного громадянина Непалу.

У 1959 році верховний суд США визнав незаконним рішення влади штату Луїзіана про заборону боксерських поєдинків між представниками різних рас.

У 1965 році був заснований Донецький національний університет.

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 29 травня вшановує пам'ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса. Увечері, коли селяни поверталися з сівби, на столах їх чекали традиційні для цього дня страви: ячмінні квас і пиво, різні каші (ячна, пшоняна, манна, пшенична), пироги з житнього борошна. Вважалося, що в цей день просто необхідно покуштувати їжу, в якій є жито, тоді і засіяне на Житника поле принесе багатий урожай. Травниці і знахарі збирали на Федора Житника горобиновий колір. Потім його використовували в приготуванні різних відварів і зіль.

Що сьогодні не можна робити

Не можна зневажливо ставитися до землі.

Прикмети на 29 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- зацвіла горобина – буде тепло, холодів вже не буде;

- дощ і чути квакання жаб - погода скоро налагодиться;

- грім - буде хороший урожай зерна;

- ластівки на гнізда сідають – червень буде спекотним, якщо птахи продовжують грати в повітрі – перший місяць літа буде дощовим.

29 травня іменини

Іменини у Феодора, Єфрема, Кассіана, Лаврентія, Олександра, Віта, Модеста, Георгія, Музи, Аркадія, Петра й Миколи.