Сегожня - Міжнародний день вина "Каріньян " / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 29 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день лікаря ультразвукової діагностики, Всесвітній день боротьби з інсультом, День довгих строкатих шарфів, Міжнародний день псоріазу, Міжнародний день вина "Каріньян".

В Україні - День військового фінансиста, у США - День відлюдника, День кішки, День Інтернету, День вівсянки, в Туреччині - День Республіки, у Сербії - День прийняття Конституції. 

Пам'ятні дати 29 жовтня, річниці та події

У цей день в 1863 році на міжнародній конференції у Женеві був заснований Міжнародний Червоний Хрест.

Відео дня

29 жовтня 1929 року, на п'ятий день "біржової лихоманки" в США, в "чорний вівторок", на нью-йоркській фондовій біржі остаточно впав ринок акцій. Вранці, щойно відкрилися торги, брокери у відчай почали розпродавати акції десятками тисяч, прагнучи повернути хоч якісь гроші. Те ж саме почали робити інвестори та банкіри. До кінця дня було продано 16 410 030 акцій (рекорд, побитий аж у квітні 1968 року), й індекс Доу-Джонса впав на 12,5%. Все стало прахом. По країні прокотилася хвиля самогубств. "Чорний вівторок" потряс економіку США і став "спусковим гачком" Великої депресії - найтривалішої економічної кризи в світовій економіці. Офіційно він закінчився у 1940 році, але реально економіка США стала відновлюватися після Другої світової війни. 

У 1945 році в Нью-Йорку вперше надійшли у продаж кулькові ручки - через 57 років після отримання патенту. 

Цей день вважається Днем народження Інтернету / фото REUTERS

У 1947 році сухий лід вперше використовувався для того, щоб викликати дощ.

У 1969 році відбулася перша передача в США даних між двома комп'ютерами в мережі у рамках проекту ARPANET. Цей день вважається Днем народження Інтернету. ARPANET - абревіатура назви організації, створеної, в тому числі, за безпосередньої участі Міністерства оборони США, - Агентство передових дослідницьких проектів (ARPA). Серед розробників ARPANET насамперед виділяють імена відомих учених Дж. Ліклайдера, Л.Клейнрока, А.Сазерленда, Б.Тейлора та ін. До роботи за проектом були підключені й навчальні заклади. ARPANET зростав технічно і розширював горизонти сфери покриття. Так, у 1973 році до мережі були підключені Великобританія і Норвегія, а пізніше й багато інших країн. Це перетворило мережу на міжнародну. Але розвиток технологій і поява конкурентів призвели до того, що APRANET припинила існувати в 1990 році.

Цього дня в 1971 році стартувала фізіотерапія: слабкий електричний струм, завдяки зусиллям учених, став застосовуватися для відновлення зламаної кістки.

У 1998 році в США полетів у космос найстаріший астронавт планети - Джон Гленн (у віці 77 років і 103 дні). Джон Гленн народився у 1921 році в Кембриджі, закінчив льотну школу ВМС США і в 1943 році був направлений на Маршаллові Острови, звідки здійснив 59 бойових вильотів на винищувачі "Ф-4". У 1957 році на надзвуковому літаку "Crusader" Гленн встановив рекорд швидкості, подолавши відстань від Лос-Анджелеса до Нью-Йорка за 3 години 23 хвилини. У квітні 1959 року разом з шістьма іншими військовими льотчиками підполковник Джон Гленн був відібраний зі 110 претендентів для підготовки до космічного польоту і в підсумку став кандидатом номер один. Його політ відбувся 20 лютого 1962 року. Джон Гленн став першим американським астронавтом (і третьою людиною в світі після радянських космонавтів Юрія Гагаріна і Германа Титова), що здійснив орбітальний космічний політ. На "Меркурії-Атлас-6" він три рази облетів земну кулю. Але на першому ж витку відмовила система стабілізації пілотованої капсули на орбіті, і Гленн взяв управління в свої руки, зробивши ще два витки. Після вдалого приводнення астронавт став національним героєм США (був нагороджений медаллю НАСА "за видатні заслуги"). У 1964 році в званні полковника Гленн вийшов у відставку і зайнявся політикою. Він виставив свою кандидатуру на виборах до сенату, проте програв. Сенатором Гленн став у 1974 році, встановивши ще один рекорд: до нього ніхто в Огайо не вигравав сенатські вибори з такою великою перевагою. 29 жовтня 1998 року Джон Гленн у віці 77 років здійснив на човнику "Діскавері" свою другу космічну місію. І це був ще один рекорд – він став найстарішим підкорювачем космосу. Володар медалі Конгресу США з космонавтики, золотої медалі НАСА "за видатні заслуги", президентської медалі Свободи, багатьох американських та іноземних нагород Джон Гленн помер 8 грудня 2016 року у віці 95 років.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять мученика Лонгіна / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 29 жовтня вшановує пам'ять мученика Лонгіна. Інші назви свята: "Лонгін", "Лонгін", "День зору". Лонгін шанувався як цілитель очей і хвороб, пов'язаних із ними. 

Що сьогодні не можна робити

У цього дня дуже напружена енергетика, він невдалий, тому не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати й крадіжки. Уникайте великого скупчення людей і не купуйте нічого значного - це не принесе вам радості. 

Прикмети на 29 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- дме північний вітер - хороша погода буде ще кілька днів;

- сонце ховається в хмарах - бути негоді; 

- йде дощ - скоро зима нагряне; 

- листя з дерев слабо опадає - морозів не буде. 

29 жовтня іменини 

Іменини у Софії, Леонтія, Олексія, Терентія, Євгена, Івана та Георгія.

Вас також можуть зацікавити новини: