Сьогодні - Африканський день їжі та безпеки харчування / фото pixabay.com

Яке свято 30 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день ортопедичних медсестер і Африканський день їжі та безпеки харчування.

Читайте такожВихідні у листопаді: коли та скільки відпочиватимуть українціУ США - День створення чудових похоронів, П'ятниця Франкенштейна, День кукурудзяних цукерок, День контрольного списку, День бандани, День "Напиши своєму колишньому", День "Купи пончик", у Британії, США і Канаді - жахлива ніч, в Австралії - День учителя, в Індонезії - День національної валюти, у Словаччині - День декларації Словацької нації.

Пам'ятні дати 30 жовтня, річниці та події

У 1888 році патент на кулькову ручку отримав Джон Лауд, а наступний - у 1916 році - Ван Вечтен Райзберг. Потім наприкінці 1930-х років схожу на сучасну кулькову ручку запатентував угорський журналіст Джозеф Ласло Біро. Взагалі, він був не тільки журналістом, а й винахідником. А кулькову ручку він сконструював саме через те, що доводилося багато писати звичайним пером, яке потребувало чорнильниці й залишало плями. Винахід здавався багатообіцяючим у грошовому плані. Майже відразу патент на виробництво кулькових ручок викупили ВПС Великобританії для своїх пілотів. Їм було вкрай незручно возитися з пір'яними ручками у повітрі. Перебравшись до Аргентини, Біро перереєстрував свій патент і з великою вигодою продав його за 1 млн доларів компанії Eversharp. Аргентинська компанія налагодила перше у світі масове виробництво кулькових ручок для всіх. Торгівля всередині країни йшла прекрасно: дешевизна й практичність нового приладу полонили безліч покупців. Американський комівояжер Мілтон Рейнолдс, подорожуючи Аргентиною, випадково купив кілька кулькових ручок на вулиці. Ділова хватка підказала Рейнолдсу, який величезний прибуток можна отримати з цієї простої штучки, якщо продавати її масово. Він навів довідки та дізнався, що винахід угорського журналіста запатентовано всього у двох країнах, а найбільший і найбагатший ринок – США – не закритий для нього ніякими патентами. Рейнолдс поспішив зарезервувати цей ринок за собою. У 1943 році він сам запатентував кулькову ручку в США і налагодив її масове виробництво. Як Рейнолдс і припускав, успіх кулькової ручки був величезним. Тільки за один день у магазині Джимбела в Нью-Йорку було продано 10 тисяч штук. До речі, перші покупці залучалися гаслом про те, що нова ручка може писати під водою. Кулькова ручка зробила Рейнолдса мільйонером. Автор винаходу Біро спробував відстояти своє право на патент в американському суді, але програв. А винахід ще не вичерпав на той час весь свій потенціал "творця мільйонерів": у 1958 році француз Марсель Бик допрацював її й отримав наддешеву у виробництві модель під назвою BIC, яка поклала початок створенню "BIC Corporation", яка сьогодні контролює одну третину ринку продажів кулькових ручок у США.

Відео дня
У цей день СРСР справив вибух найпотужнішої бомби у світовій історії / фото Flickr

У 1938 році в США, на радіостанції CBS, відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса "Війна світів", стилізована під прямий репортаж з місця подій. Багато американців повірили в реальність того, що відбувається, що викликало небачену паніку. Режисером радіопостановки був Орсон Веллс.

У 1954 році в північній частині Бермудського трикутника зник літак R7V-1 з 42 людьми на борту. 

У 1961 році СРСР справив вибух найпотужнішої бомби у світовій історії: 58-мегатонна воднева бомба ("ЦАР-бомба") була підірвана на полігоні на острові Нова Земля. Глава країни Микита Хрущов тоді пожартував, що спочатку передбачалося підірвати 100-мегатонну бомбу, але заряд зменшили, "щоб не побити всі стекла у Москві".

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять пророка Осії / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 30 жовтня вшановує пам'ять пророка Осії. Інші назви свята: "Осій Осінній", "Осій Брудник","Кінець літнього шляху".

Що сьогодні не можна робити

Не можна митися в лазні, щоб не змити своє здоров'я. Багато людей навіть намагаються цього дня не вмиватися зайвий раз, аби не захворіти. 

Прикмети на 30 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день теплий - зима настане пізно.

30 жовтня іменини 

Іменини у Андрія, Антона, Даміана, Сергія, Леонтія та Олександра.

Вас також можуть зацікавити: