У цей день світ відзначає Міжнародний день спойлерів / кадр із серіалу

Яке свято 4 червня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день спойлерів, Міжнародний день боротьби з карієсом зубів, Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії.

В Україні - День господарських судів. Він відзначається з 1991 – з моменту створення арбітражних судів. Вітаємо всіх причетних до цієї дати!

Читайте такожУкраїнці отримають додаткові вихідні у червні: коли та як відпочиватимемоВ США святкують День цивільного хакінгу, День обіймів з кішками, День коньяку, День сиру, День старих дів, у Киргизстані - День поминання, у Казахстані - День державних символів, в Тонга - День незалежності, в Естонії - День прапора, у Польщі - День свободи і громадянських прав, у КНР - День пам'яті жертв різанини на площі Тяньаньмень, у Молдові - День банківського працівника, у Фінляндії - День оборонних сил, в Угорщині - День національної єдності.

Відео дня

Пам'ятні дати 4 червня, річниці та події

У 1391 році в іспанській Севільї почався антиєврейських погромів. Було вбито 4 тисячі людей, багато євреїв прийняли насильницьке хрещення. Погроми перекинулися на інші міста Кастилії і Арагона. Частина іспанських євреїв переселилася в Португалію, Алжир і Марокко.

В 1665 році іспанська королева Марія Анна Австрійська підписала указ про перейменування Островів Злодіїв, відкритих Магелланом (він назвав їх Острова Трикутного Вітрила), в Маріанські.

Білий дім / REUTERS

У 1800 році у Вашингтоні завершено будівництво Білого дому, і у нього відразу ж в'їхали перші мешканці – другий президент США Джон Адамс з дружиною Абігайль. Офіційна резиденція президента розташована в самому центрі Вашингтона – на Пенсільванія-авеню. Будівля була побудована за проектом архітектора Джеймса Хобена, а ділянка для будівництва вибирав сам Джордж Вашингтон – перший президент США. Традиційна назва закріпилася за резиденцією майже відразу ж. Річ у тому, що облицьований білим вірджинським піщаником, будівля сильно виділялося серед навколишніх будинків, побудованих з червоного граніту. У 1902 році президент Теодор Рузвельт оголосив: «Білий Дім» – офіційним назвою президентської резиденції. Протягом 19 століття будівля реконструювалося та модернізувалося. З'явилися західна і східна тераси, а також південний портик напівкруглої форми і північний портик з колонадою. Поступово в особняку замінювався інтер'єр, проводилися електрика, телефон і т. п. В 1948 році при президентові Трумені Білий дім був повністю реконструйований. Під ним був побудований двоповерховий підвал, який служить штабом оперативного керівництва зовнішньополітичними і військовими акціями президента. Сучасний Білий дім є також музеєм і відкритий для доступу широкої публіки. Кожна президентська сім'я залишила в ньому щось від себе. Тут зберігаються цукорниця Марти Вашингтон, срібний кавник Абігайль Адамс, туалетний столик Елеонори Рузвельт. Основна будівля досі залишається житловим приміщенням, де знаходяться апартаменти президентської сім'ї, інтер'єр яких витриманий у стилі 18 і 19 століть. Всі президентські адміністративні приміщення, включаючи знаменитий Овальний кабінет, де неодноразово вирішувалася доля Америки, розташовані в західному крилі.

Читайте такожТрійця 2020: коли та як відзначатимемо Зелені святаВ 1896 році пройшло випробування першого автомобіля, побудованого Фордом. Був і казус – презентацію затримали на годину. Як виявилося, автомобіль ширше, ніж двері цеху, в якому його збирали.

В 1917 році на урочистому засіданні Ради піклувальників Колумбійського університету вперше були оголошені лауреати премії, заснованої згідно із заповітом «батька нової журналістики» Джозефа Пулітцера, і в пам'ять про нього і його ідеалах названої Пулітцерівської. Заповітом передбачалися премії в 13 номінаціях - 4 в журналістиці, 4 в літературі, 4 «подорожуючих» і 1 - в освіті, однак у перший рік Рада оголосила про проведення конкурсу тільки в семи номінаціях, причому в трьох з цих конкурсів переміг кандидат «Не присуджувати». Тобто, Пулітцерівська комісія з присудження премії з перших же днів свого існування заявила про дуже високі вимоги до претендентів. Сам заповідач уповноважив Комісію «утримати будь-яку з премій, здобуття якої виявляться нижче стандартів якості, прийнятих в його виданнях».

У 1925 році був заснований автомобільний концерн «Крайслер».

У 1942 році в цей день Гленну Уоллічсу з фірми грамзапису «Capitol Records» прийшла в голову ідея розіслати нові платівки на всі впливові радіостанції країни в надії, що ті будуть передавати цю музику в ефір. Незабаром це стало звичайною практикою для всіх фірм грамзапису.

У 1956 році держдепартамент США опублікував «секретний» доповідь Микити Хрущова на XX з'їзді КПРС «ПРО культ особистості і його наслідки». Зміст доповіді у той же день прозвучала в ефірі радіо «Вільна Європа».

У 1969 році в Ізраїлі був прийнятий закон, згідно з яким національна валюта повинна називатися шекелем. Однак, згідно формулюванні закону, момент для його ратифікації визначався міністром фінансів, тому країна користувалася лірами ще майже 11 років, до лютого 1980 року.

У 1999 році вперше був виявлений вірус Worm.ExploreZip», вразив тисячі комп'ютерів світу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 червня вшановує пам'ять святого мученика Василіска Команського / фото УНІАН

Православна церква 4 червня вшановує пам'ять святого мученика Василіска Команського. Інші назви свята: «Солов'їний день», «Волошковий день». За народним повір'ям, 4 червня вилуплюється з півнячого яйця вогненний цар-змій Василіск. Починається русалочий тиждень.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна займатися ніякими справами в городі або в полі. Все, що ви посадите в цей день, не виросте, зате буде багато полину та васильків, які тільки зіпсують інші посіви. Краще зайнятися справами по будинку. Крім того, ще не можна їсти сирі яйця або некруто варені. Їх треба варити тільки круто.

Прикмети на 4 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- сильна роса вранці – буде багатий урожай;

- вітер дме з півночі – в найближчі дні опадів не буде;

- яка погода 4 червня - така вона буде в грудні.

4 червня іменини

Іменини у Володимира, Івана, Макара, Михайла, Павла, Софії і Карла.