5 травня - Всесвітній день гігієни рук / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 5 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день гігієни рук, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день принцес, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день математики, Міжнародний день боротьби за права інвалідів, Хокку-день, День Європи.

Читайте такожВихідні у травні: скільки додаткових днів відпочинку відримають українціУ США - День чіпотле, День фахівця з охорони праці, День скринінгу тривожних розладів, «Помста п'ятого», День «Замовкни від сорому», День кваліфікованих професій, День великого американського буркуна, День карикатуриста, День великого сендвіча, День «До школи на велосипеді», День устриці, День подяки перекладачеві, День шкільної медсестри, День «Обійміть сарай і зробіть селфі», День астронавта, в Японії - День дітей, у Південній Кореї - Дитячий день, у Мексиці - «П'ятий день травня», в Британії - День нігтів, у Білорусі - День друку, в Австрії - День боротьби з насильством та расизмом, у Домінікані - День посадки дерев, у Таїланді - День коронації, в Португалії, на Маврикії, в Анголі, Бразилії, Мозамбіку - День культури португаломовних країн, у Киргизстані - День Конституції, у Данії, Нідерландах - День звільнення, у Чехії - День повстання, в Ефіопії - День патріотів, у Гайані - День прибуття індійців.

Пам'ятні дати 5 травня, річниці та події

У 1494 році Христофор Колумб висадився на Ямайці.

Відео дня

У 1821 році скинутий імператор, Наполеон I помер на острові Святої Єлени. За однією з версій, у нього був рак шлунка. Він був похований неподалік Лонгвуда біля джерела Торбет, яке заросло вербами. У 1840 році, відповідно до останньої волі Наполеона, його останки були перевезені на фрегаті «Бель Пуль» під командуванням капітана Шарне до Франції. 15 грудня кортеж проїхав вулицями Парижа на очах мільйона французів. Останки були поховані в Будинку інвалідів у присутності наполеонівських маршалів. Саркофаг із червоного порфіру роботи Вісконті з останками імператора Наполеона розміщується в крипті собору. Вхід у крипту охороняють дві бронзові фігури, що тримають скіпетр, імператорську корону і державу. Гробницю оточують 10 мармурових барельєфів про державні діяння Наполеона та 12 статуй роботи Прадьє, присвячених його військовим кампаніям. 

У 1921 році у Франції вперше були представлені парфуми «Chanel №5» / vse42.ru

У 1836 році в Бельгії введена у дію перша в континентальній Європі залізниця. Вона зв'язала міста Мехелен і Брюссель. 

У 1842 році сталася «велика пожежа» в Гамбурзі. Масштаб втрат був жахливим. У вогні загинуло більш як 50 осіб, майже 20 тисяч залишилися без даху над головою, що склало приблизно 10% населення. На чверті площі міста згоріло понад 1700 будинків, 102 склади з товарами, були знищені 41 вулиця, три церкви, ратуша, банк, стара біржа та міський архів. 8 травня пожежу було подолано. До речі про казуси. Серед жителів виявилася група чоловіків, близько 20 осіб, які знайшли найбільш підходящий для себе вихід зі становища, влаштувавши серед пожежі справжній «бенкет під час чуми». Вони забралися у винний підвал на Rödingsmarkt, який ніхто не охороняв, і, скандуючи: Hugge! Hugge! (приблизно - «добре сидимо!») напивалися дармовим вином. Усе скінчилося, коли будівля згоріла й обвалилася, поховавши під уламками веселих п'яничок, цих воістину марнотратників життя. 

У 1891 році в Нью-Йорку відкрився концертний зал Music Hall - нині Карнегі-хол. Диригентом концерту на відкритті був Петро Чайковський.

У 1919 році в Парижі був підписаний акт про створення «Ліги товариств Червоного Хреста» (з листопада 1991 року - «Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця»).

У 1921 році у Франції вперше були представлені парфуми «Chanel №5». Їх прародителька Коко Шанель - французький модельєр, яка заснувала модний дім «Chanel» і мала істотний вплив на європейську моду XX століття - не любила квіткових запахів, вважаючи їх прикметою буржуазного стилю. Шанель виступала проти парфумів як прихильник мінімалізму та гігієни, який ратує за особисту охайність. Крім того, їй не подобалася манера рясно душитися, типова для початку століття. І Шанель стала думати, як змінити ситуацію й стиль використання парфумів. Їй вдалося «Шанель» стали найзнаменитішими і найбільш продаваними парфумами в світі. За весь час існування їх було продано на суму понад півмільярда доларів.

У 1925 році в американському містечку Дейтон (штат Теннессі) був заарештований 24-річний шкільний учитель Джон Скоупс, який наважився викладати заборонену законами штату еволюційну теорію Чарльза Дарвіна. Судовий процес, який почався через два місяці, був охрещений «мавпячим» і привернув увагу всього світу. Рішенням суду Скоупса зобов'язали виплатити штраф у розмірі 100 доларів (1,5 тисячі доларів на сьогодні). Адвокати подали апеляцію. Верховний суд штату Теннессі, розглянувши справу, не визнав правоти Скоупса, проте скасував вирок із технічних причин, оскільки штраф встановив суддя, а не присяжні. У 1963 році Скоупс вийшов на пенсію, пропрацювавши більшу частину свого життя в нафтовій сфері. У червні 1967-го написав книгу спогадів «Center of the Storm: Memoirs of John T. Scopes». Помер від раку в Шрівпорті, Луїзіана, 21 жовтня 1970 року.

У 1949 році представники 10 держав підписали в Лондоні Статут Ради Європи. 

У 1951 році у Великобританії був представлений ігровий комп'ютер «Nimrod».

У 1956 році в Токіо розпочався перший чемпіонат світу з дзюдо.

У 1988 році відбулася перша телетрансляція з вершини Евересту.

5 травня церква вшановує пам'ять святого Луки / фото ua.depositphotos.com

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 травня вшановує пам'ять святого Луки, який був учнем апостола Павла. У народі день назвали Лукін, а також Відьмині хороводи. Ще ім'я святого знайшло відображення в землеробстві. На Луку висаджували цибулю.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна грішити й лихословити. 

Прикмети на 5 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- місяць рано здався на небі - до приморозків;

- зозуля кує голосно й довго - скоро буде дуже тепло;

- гроза - до багатого врожаю. 

Вас також може зацікавити: