9 квітня - День народження «звеселяючого газу» / фото pixabay.com

Яке свято 9 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються День народження «звеселяючого газу», Всесвітній фестиваль вівсянки, День фінської мови, Міжнародний день автономної сенсорної меридіональної реакції, Всесвітній день конкані.

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата великого християнського святаУ Грузії - День національної єдності, у США - День Аппоматтокської кампанії, День колишніх в'язнів війни, День прізвиська, День дайв-барів, День єдинорога, День тиші, День китайського мигдального печива, День дбайливого зберігання антикваріату, День джин-тоніка, День Вінстона Черчілля, на Філіппінах - День доблесті, у Данії - річниця окупації, в Таїланді - День Королівських військово-повітряних сил, у Болівії - День Конституції, в Англії - День вуха Дженкінса, у Тунісі - День пам'яті мучеників, у Канаді - День битви на хребті Вімі.

Пам'ятні дати 9 квітня, річниці та події

У 1667 році в Парижі пройшла перша в світі публічна виставка мистецтв.

Відео дня

У 1682 році французький дослідник Робер де Ла Саль проголосив дельту річки Міссісіпі володінням короля Франції Людовика XIV, на честь якого й названа Луїзіана.

У 1747 році в Лондоні за звинуваченням у державній зраді був страчений Саймон Фрейзер, 11-й лорд Ловат. Він став останньою людиною в Англії, засудженою судом до обезголовлення. 

У 1799 році англійський хімік Гемфрі Деві виявив анестезуючі властивості оксид азоту. Він з'ясував, що вдихання цього безбарвного газу викликає у людини стан, близький до сп'яніння. Саме тому він отримав назву «звеселяючий газ». 

У 1970 році Пол Маккартні заявив, що більше не буде співпрацювати з Джоном Ленноном, поклавши край існуванню гурту «Бітлз» / фото REUTERS

У 1866 році в США запрацював закон про громадянські права, який надав усім жителям країни рівні права (виключаючи індіанців, що живуть в резерваціях або на незаселених територіях).

У 1963 році Вінстон Черчілль став першим іноземцем, якому Конгрес США присвоїв звання почесного громадянина США. 

У 1966 році Ватикан скасував Індекс заборонених книг, що проіснував більш як чотири століття. До нього включалися неугодні Церкві твори богословів, учених і белетристів. Перший індекс був виданий у 1559 році з ініціативи Папи Римського Павла IV. На думку істориків і дослідників, це було невипадково. Річ у тім, що до свого обрання на цей високий пост Павло IV був верховним інквізитором. Останнє перевидання індексу відбулося в 1948 році й складалося з 4 тисяч найменувань різних творів. Серед повністю заборонених авторів були Джордано Бруно, Спіноза, Оноре де Бальзак, Жорж Санд, Декарт, Дені Дідро, Еміль Золя. За всі ці роки в світ вийшло 32 видання індексу. Примітно, що 12 із них були випущені вже у 20 столітті. 

У 1970 році Пол Маккартні заявив, що більше не буде співпрацювати з Джоном Ленноном, поклавши край існуванню «Бітлз» як гурту.

У 1989 році американець Дуглас Енгельбарт був удостоєний почесного призу Массачусетського технологічного інституту (500 тисяч доларів) за винахід комп'ютерної миші. Його було зроблено у 1968 році. 

Яке сьогодні церковне свято

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяПравославна церква 9 квітня вшановує пам'ять мучениці Матрони. У свята кілька назв: «Матрона», «Напіврепиця», «Настовиця». Два останніх день отримав за те, що з'являвся наст – тверда кірка на снігу після відлиги. 

Що сьогодні не можна робити

Не можна з'ясовувати стосунки - хто сьогодні посвариться, той ніколи не помириться. 

Вас також може зацікавити: