Ілюстрація REUTERS

Яке свято 16 липня 2020

У цей день світ відзначає День смачної їжі, День малювання на асфальті і Всесвітній день змії.

Читайте такожНіжні та соковиті кабачкові оладки: як приготувати смачну стравуВ Україні - День бухгалтера і аудитора, День дині, у Грузії - День духовної любові (Гергетоба), у США - День особистого кухаря, День свіжого шпинату, День знайомства з вашими клієнтами, День кукурудзяних оладок, в Гондурасі - День інженера, у Франції - День пам'яті жертв голокосту, в Болівії - День Ла-Паса, у Перу - День діви Кармен, у Самоа - День передачі островів Мануа.

Пам'ятні дати 16 липня, річниці та події

16 липня 1945 року в США, на полігоні поблизу Лос-Аламосі (штат Нью-Мексико) був проведений перший наземний атомний вибух. Спалах від нього була видна на відстані 290 км, а звук було чути до 160 км. Вже в серпні 1945 року вперше в історії людства було застосовано ядерну зброю – дві потужні атомні бомби були скинуті на японські міста Хіросіма і Нагасакі, які перетворилися в попіл, постраждали більше 200 тисяч осіб.

Відео дня

Читайте такожОригінальні салати з курятиною: найкращі рецепти смачної стравиВ 1965 році за участю президентів Франції та Італії Шарля де Голля і Джузеппе Сарагата було урочисто відкрито автомобільний тунель під Монбланом – найвищою вершиною Альп (4807 м), який зв'язав два курортних центри: італійський Курмайор і французький Шамоні. На будівництво тунелю пішло 8 років. Його довжина 11,6 кілометри, а ширина – 8,6 метра. Він розташований на висоті 1 кілометра 274 метрів з французької сторони і 1 кілометра 381 метра з італійської. Висота скелі над тунелем перевищує два кілометри. Але до 1999 року тунель перестав відповідати нормам безпеки, що призвело до трагедії: 24 березня 1999 року в тунелі загорілась вантажівка, всі інші машини виявилися замкнутими в вогняному кошмарі. Температура в тунелі досягла 1000 градусів – плавилася сталева арматура кріплень і бетонні перекриття. В результаті цієї катастрофи, якій дали назву «Апокаліпсис в серці Монблану», загинули понад 40 осіб. Тунель закрили, він заробив після ремонту і модернізації тільки в березні 2002 року, але періодично рух у ньому вантажних авто забороняється.

У 1999 році Джон Фіцджеральд Кеннеді молодший, його дружина Керолін і сестра дружини загинули в авіакатастрофі. Літак, за штурвалом якого був Джон, впав в Атлантичний океан біля берегів Массачусетсу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 16 липня вшановує пам'ять мучеників Мокія і Марка / фото УНІАН

Православна церква 16 липня вшановує пам'ять мучеників Мокія і Марка. Інші назви свята: «Стожари», «Маків день», «Мокій і Демид».

Що сьогодні не можна робити

Предки вважали, що цей день дуже нещасливий. Він може принести тільки збитки і втрати, тому його варто просто перечекати, нічого не робити, нічого нового не розпочинати, бути дуже обережними.

Прикмети на 16 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- мошки і комарі в'ються колами – в найближчі 7 днів встановиться гарна погода;

- павук виходить із гнізда і тче нову довгу павутиння – до хорошої погоди.

16 липня іменини

Іменини у Філіпа, Анатолія, Василя, Костянтина та Олександра.