У цей день світ відзначає Всесвітній день донора крові / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 14 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день донора крові, Міжнародний день натуриста, або День нудиста, і Міжнародний день блогера.

Читайте такожДень медика 2020: дата та історія святаНа Кубі святкують День Ернесто Че Гевари, у США - День прапора, День народження армії, День полуничного торта, День бурбона, в Ізраїлі – Шавуот, в Люксембурзі - День матері, у Бельгії, Австрії - День батька, у Польщі - День пам'яті жертв нацистських концентраційних таборів, у Парагваї - День миру, у Вірменії - День захисту прав безвинно засуджених, в Малаві - День свободи, в Литві - День скорботи і надії, в Естонії, Латвії - День пам'яті жертв комуністичних репресій, у Канаді - День канадських річок, на Фолклендських островах - День звільнення.

Пам'ятні дати 14 червня, річниці та події

1777 року Другий континентальний конгрес прийняв зоряно-смугастий прапор США, спочатку на ньому було 13 зірок і 13 червоних і білих смуг.

Відео дня

14 червня – День народження «шкурки». Історія наступна: у 1833 році англієць Джон Океи придумав прототип «шкурки», завдавши на пергамент подрібнене скло. Класичний же «наждак» був запатентований 14 червня 1834 року Айзеком Фішером-молодшим у США. Він застосував в якості абразивів карбіди кремнію або оксиди алюмінію, простіше кажучи, дрібних камінчиків, що прекрасно підходила для обробки різних поверхонь. А в 1855 році шведський хімік Йохан Лундстрем вперше завдав червоний фосфор на поверхню наждачним папери і замінив їм же білий фосфор на головці сірника. Вони вже не приносили шкоди здоров'ю, легко запалювалися про заздалегідь приготовлену поверхню і практично не самозаймалися. У 1902 році п'ятеро друзів-американців вирішили додати в «наждачку» корунд — особливо твердий кристал. Те, що вони визнали корундом, на перевірку виявилося низькосортним мінералом. Вирішуючи, що ж з ним робити, партнери створили вологостійку наждачний папір і поклали початок створенню великої промислової компанії. У 1916 році її фахівці винайшли вдосконалений тип водонепроникною наждачного паперу, відомої як Woterdry. З її допомогою стали полірувати поверхню автомобілів. Але не завжди традиційно використовували наждачний папір. Іспанський художник Хуан Міро малював на ній свої картини, а в «Балеті Наждачного паперу» Морріса вона використовувалася в якості музичного інструмента.

У 1847 році німецький хімік Роберт Бунзен винайшов пальник, названу його ім'ям.

У 1951 році у Вашингтоні надійшов у продаж перший комп'ютер - «UNIVAC 1».

У 1954 році в США було проведено тестування громадян на знання правил поведінки під час атомної атаки.

Ілюстрація / REUTERS

У 1984 році Палата громад британського парламенту прийняла нове законодавство про шлюб, яке дозволило подружжю розлучитися через рік після одруження.

У 1985 році в Шенгені (Люксембург) був підписаний договір між п'ятьма європейськими державами - Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Франція і Німеччина, що отримав назву «Шенгенська угода». Документ набув чинності 26 марта1995 року, припинив існування 1 травня 1999 року. Його замінили Шенгенським законодавством Європейського Союзу. Що це таке, українці на собі відчули в червні 2017 року – з веденням ЄС безвізу для нашої країни.

У 1999 році Верховний суд США скасував 65-літня заборона на телерекламу казино.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 14 червня вшановує пам'ять двох святих з одним ім'ям Устин / monasteries.org.ua

Православна церква 14 червня вшановує пам'ять двох святих з одним ім'ям Юстин: Устина Філософа і Устина Римського. У народі день назвали Устинов. Жінки повинні в цей день бути поруч зі своїми чоловіками, за повір'ям, Устин віддячить за це і ніколи не розлучить подружжя. Також часто у цей день ходять в ліс за цілющими травами

Що сьогодні не можна робити

В Устинів день забороняється ставити паркан – може статися пожежа.

Прикмети на 14 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- вранці небо чисте і ясне – добре достигне жито;

- веселка вранці – на дощ;

- похмурий ранок – буде хороший урожай ярих культур;

- сонце на світанку бліде – надвечір піде дощ;

- дощ - буде хороший урожай конопель і льону.

14 червня іменини

Іменини у Валеріана, Ельвіри, Дениса, Устина, Віри, Харитона, Івана, Василя, Піони, Гаврило і Павла.