У цей день світ відзначає Міжнародний день друзів / Скріншот

Яке свято 9 червня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день друзів, День пускання мильних бульбашок, Міжнародний день архівів, День Коралового трикутника і Міжнародний день акредитації.

Читайте такожДень батька 2020: дата свята, привітання, листівки

У США святкують День Дональда Дака, День людей похилого віку, День пирога з ревенем і полуницею, в Уганді - День героїв, в Ірландії - День святого Колумба Ірландського, на Аландських островах - День автономії, в Південній Америці, Уругваї – День південноамериканського футболу.

Відео дня

Пам'ятні дати 9 червня, річниці та події

У 1822 році в США Чарльз Грем запатентував штучну щелепу.

У 1889 році на місці спалення Джордано Бруно в Римі йому було відкрито пам'ятник.

У 1934 році вийшов перший мультфільм за участю Дональда Дака.

У 1959 році на воду було спущено перший підводний човен з балістичними ракетами на борту - американська субмарина «Джордж Вашингтон».

У 1993 році на екрани вийшов фільм Стівена Спілберга «Парк юрського періоду» / nbcnews.com

У 1993 році на екрани вийшов фільм Стівена Спілберга «Парк юрського періоду». Він був знятий за мотивами однойменного роману Майкла Крайтона. Спілберг придбав права на роман ще до його публікації в 1990 році, і Крайтон був найнятий для адаптації свого твору. Остаточний варіант сценарію написав Девід Коепп. У ньому була відсутня велика частина сцен насильства з роману, а також були зроблені численні зміни у характерах героїв. У центрі сюжету фільму – історія вигаданого Туманного острова, на якому вчені створили парк розваг з клонованими динозаврами. Однак через диверсії одного із співробітників динозаври вириваються на волю. Технічний персонал і відвідувачі намагаються врятуватися від неминучої загибелі. Для моделювання тварин Спілберг запросив Стенлі Вінстона – творця візуальних і технічних спецефектів у фільмах «Термінатор», «Чужі», «Едвард – руки-ножиці», «Трансформери» та інших. Його роботи потім комбінувалися з комп'ютерними спецефектами, створені компанією Industrial Light & Magic. «Парк юрського періоду» отримав безліч позитивних відгуків від кінокритиків. У світовому прокаті фільм заробив 914 мільйонів доларів і став найуспішнішим на той час. Сьогодні він займає 11 місце серед найбільш касових фільмів в світовому прокаті і 17-е - за зборами в США. У 1997 році вийшло продовження фільму «Парк юрського періоду 2: Загублений світ», а в 2001 році – «Парк юрського періоду 3». Але на цьому історія кіноепопеї не закінчилася – в 2014-му почалися зйомки четвертого фільму. Вихід у прокат цієї стрічки під назвою «Світ Юрського періоду» відбувся в травні 2015 року. На сьогоднішній день вона займає п'яту сходинку в списку найбільш касових фільмів за всю історію кінематографа зі зборами більше 1,6 млрд доларів. А в червні 2018 року на світові екрани вийшов п'ятий фільм серії «Парк Юрського періоду» – «Світ Юрського періоду 2».

Який сьогодні церковне свято

Православна церква 9 червня вшановує пам'ять мучениці Феодори Олександрійської / ua.depositphotos.com

Православна церква 9 червня вшановує пам'ять мучениці Феодори Олександрійської. У народі день назвали Федорин. Сьогодні потрібно багато працювати: «Все зроблене повернеться сторицею, а прогуляне – сорницею».

Що сьогодні не можна робити

День - не найкращий для жінок. У народі вважалося, що Федора підслуховує всі плітки, і накликає біду на самого пліткаря. Особливо вона прислухається до жіночої балаканини, тому будь-яка таємниця, озвучена сьогодні жінками, стане доступною для всіх. Жінкам потрібно розмовляти з подругами обережно, не лихословити і не лаяти нікого, інакше вони можуть накликати на себе біду. Ще не можна підмітати будинок віником - можна вимести з нього щастя.

Прикмети на 9 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- вранці дуже душно – бути дощу найближчим часом;

- день ясний, і з'явилися дощові черв'яки – до дощу;

– перший літній туман випав на Федорин день - до врожаю грибів;

- голосно стукає дятел – до дощів.

9 червня іменини

Іменини у Анастасії, Ніла, Івана, Ферапонта, Федора, Пелагеї і Діани.