Ілюстрація / REUTERS

Яке свято 17 травня 2020

У цей день світ відзначає День народження Інтернету, Міжнародний день боротьби з гомофобією, Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства (раніше Міжнародний день телекомунікацій), Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією і Всесвітній день пам'яті жертв Сніду.

Читайте такожІменини в червні 2020 – як вибрати ім'я дитиніВ Киргизстані святкують День матері, у США - День вишневого коблер, День волоського горіха, День барахольщика, у Норвегії - День дітей, День Конституції, у Вірменії - День військ ППО, в Україні - День пам'яті жертв політичних репресій, в Тонге - День батька, в Конго - День визволення, на Кубі - День аграрної реформи, у Фінляндії - День поминання полеглих, в Латвії - День пожежника і рятувальника, в Іспанії - День галисийской літератури, в Аргентині - День військово-морського флоту, у Нігерії - День Конституції.

Пам'ятні дати 17 травня, річниці та події

В 1497 році португальський мореплавець Васко да Гама досяг берегів Індії.

Відео дня

У 1642 році було засновано місто Монреаль.

У 1718 році англійський юрист Джеймс Пакл запатентував перший у світі кулемет — так звану рушницю Пакла.

Ілюстрація REUTERS

У 1792 році сховалися від сонця під тінню розлогого дерева 24 брокера вирішили заснувати Нью-Йоркську фондову біржу. Там, де росло дерево, сьогодні розташована Уолл-стріт.

У 1849 році пожежею було знищено 15 кварталів і доки міста Сент-Луїс (Міссурі, США).

У 1861 році перше у світі туристичне бюро Томаса Кука відправило в поїздку першу у світі туристичну групу - з Лондона в Париж.

У 1861 році в Лондоні вперше публічно була продемонстрована кольорова фотографія. Зроблена вона була за методом шотландського фізика Джеймса Максвелла.

У 1865 році був заснований Міжнародний союз електрозв'язку.

Читайте такожСвята та вихідні у червні: скільки будемо відпочиватиУ 1916 році в Англії вперше у світі був здійснений перехід на літній час.

У 1929 році після довгих розшуків у Філадельфії був схоплений глава торговців контрабандними спиртними напоями Аль Капоне, якому було пред'явлено обвинувачення лише в незаконному зберіганні пістолета.

У 1978 році швейцарська поліція в Лозанні виявила останки Чарлі Чапліна, викрадені з могили за 11 тижнів до цього.

В 1990 році Всесвітня організація охорони здоров'я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань.

У 1998 році в Мелдоні (Англія) було приготовлено страву керрі вагою 2653 кг - світовий рекорд.

У 2009 році вийшла перша, тестова версія комп'ютерної гри «Minecraft», що стала однією з найпопулярніших у світі.

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 17 травня вшановує пам'ять святої Палагеї, яка була покровителькою птахів. У народі день називають Палажки Заступниці. Саме з 17 травня починаються перші травневі грози, а все, що було раніше – лише поодинокі. До Палагеї звертаються, якщо потрібна допомога безневинним людям.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні ні в якому разі не можна ображати птахів, особливо ворон. Якщо людина сьогодні зарубає якусь домашню птицю, то вона перестане у нього водиться. Є краще інше м'ясо.

Прикмети на 17 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- нема уранці роси - погода зміниться;

- кує зозуля – погода буде гарна;

- частий і сильний дощ – до багатого врожаю;

- багато хрущів – до посухи.

17 травня іменини

Іменини у Климента, Кирила, Микити, Пелагеї, Никифора, Марії та Івана.