У цей день світ відзначає Міжнародний день матері / ua.depositphotos.com

Яке свято 10 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день матері.

У Німеччині святкують День книги, в Бельгії - Фестиваль котів, в Азербайджані - Свято квітів, у Білорусі - День Державного прапора і герба, у США - День прибирання в кімнаті, День креветок, в Румунії - День батька, на Мальдівах, в Гватемалі, Сальвадорі - День дітей, у Таїланді - День хлібороба, у Киргизстані - День банківського працівника, в Румунії - День національної незалежності, в Мікронезії - День Конституції, у Японії - День покоївок, у Британії - День захисту дітей.

Пам'ятні дати 10 травня, річниці та події

У 1503 році іспанський мореплавець Христофор Колумб у своїй четвертої і останньої експедиції в Новий Світ відкрив Кайманові острови. Тепер це офшор і центр карибського туризму. Спочатку іспанці називали їх «Лас-Тортугас» - «Черепашачі острови», з-за великої кількості цих плазунів і на суші, і у водах. Але пізніше виявилося, що крокодилів там набагато більше, і острови перейменували. З 1523 року вони наносилися на морехідні карти під назвою «Lagartos», що означає «алігатори» або «великі ящірки». Найменування «Кайманові острови» використовувалося з 1530 року. За однією з версій, воно з'явилося, коли європейські мандрівники, побачивши там великих ігуан, прийняли їх за крокодилів-кайманів. З тої пори назва Кайманові острови прижилося. В 1670 році, згідно з Мадридською угодою, контроль над островами був офіційно переданий Британії, яка управляла ними через губернатора на Ямайці. Після придбання Ямайкою незалежності в 1962 році, жителі Кайманових островів висловили бажання залишитися під опікою Великобританії. Саме з цього часу почався бурхливий розвиток офшорного сектора. Зараз острови славляться сучасною туристичною інфраструктурою, прекрасними пляжами з білим піском і ідеальними умовами для дайвінгу, яхтингу і серфінгу. Щорічно острова відвідують більше 2 мільйонів туристів.

Відео дня

Читайте такожВихідні у травні: коли на українців знову чекає три дні відпочинку підряду 1811 році В Англії були введені паперові гроші.

У 1854 році потрапив у шторм і затонув вітрильник «Lady Nugent». Загинуло понад чотириста осіб.

У 1869 році відбулося урочисте відкриття Першої трансконтинентальної залізниці США

У 2008 році активізувався найбільший вулкан Європи — Етна. Останнє велике виверження було в 2001 році, а також в листопаді 2007 року.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 травня вшановує пам'ять Насіння Ранопашця / glas.md

Православна церква 10 травня вшановує пам'ять Насіння Ранопашця. Він служив апостолом і був священномучеником. Вірять, що хороша погода у цей день принесе одужання хворому людині. Тому хворі люди намагалися хоч ненадовго вийти на вулицю і погрітися в променях весняного сонечка.

Що сьогодні не можна робити

Не можна 10 травня влаштовувати гучні гуляння, лаятися і сваритися.

Прикмети на 10 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- сильний дощ – буде врожай жита;

- кричить сова – найближчими днями похолодає;

- вранці трава суха – увечері йтиме дощ;

- увечері в низинах з'явився туман – скоро погана погода закінчиться і настане потепління.

10 травня іменини

Іменини у Насіння, Марії, Миколи, Степана, Івана, Петра, Анастасії, Сергія і Павла.