Ілюстрація REUTERS

Який свято 12 серпня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день молоді і Всесвітній день слонів.

Читайте такожЯблучний спас 2020: історія свята, чого не можна робитиВ США - День персонального комп'ютера, День середньої дитини, День вінілової платівки, День жульєну, в Таїланді - День матері, в Бразилії - День батька, в Грузії - дідгороба, в Індії - День бібліотек, в Британії - Славне дванадцятої, в Киргизстані - День працівника кримінально-виконавчої системи.

Пам'ятні дати 12 серпня, річниці та події

У 1851 році американський кравець Ісаак Мерріт Зінгер запатентував вдосконалену швейну машинку. На її створення він витратив всього 11 днів. Машинка мала пряму голку з вушком, що ковзає човник-човник, притискну лапку для фіксування тканини і зубчасте колесо двигуна тканини, врізане в стіл. Потім Зінгер почав використовувати у своїх машинах ножний привід, що складається педалі і обертового колеса, в той час як у всіх інших машинах застосовували ручний важіль. У 1851 році разом зі своїм компаньйоном Едвардом Кларком він зареєстрував фірму IM Singer Company, згодом Singer Manufacturing Company. У 1855 році на Всесвітній виставці в Парижі швейна машина Singer отримала перший приз. В цьому ж році відбувається відкриття філії офісу компанії в Парижі, що дало старт успішного продажу машин в Європі. Зінгер зумів придумати, як знизити вартість швейної машинки з 100 доларів (стільки коштувала машинка в 1851 році) до 10 доларів, і зробити її доступною практично для кожної родини. Переживши роки збитків, американська корпорація Singer Corporation сьогодні продовжує свою діяльність, будучи виробником космічної та військової техніки, а також швейних машинок, електроприладів, двигунів, меблів та іншої продукції.

Відео дня

У 1865 році під час хірургічної операції вперше була використана карболова кислота (фенол) для дезінфекції інструментів і рук хірурга. Застосував її англійський хірург Джозеф Лістер з Королівського госпіталю в місті Глазго, який довго намагався з'ясувати причину високого рівня смертності пацієнтів після операцій. У 1865 році він прочитав роботу Луї Пастера, в якій висловлювалася теорія про те, що хворобу викликають мікроби. Хірург раптом зрозумів, що найкращий метод запобігти післяопераційне зараження - вбити всіх мікробів до того, як вони потраплять у відкриту рану. 12 серпня 1865 року під час операції він використовував як антисептик карболову кислоту (фенол), а згодом заснував новий набір антисептичних процедур. Нововведення Листера зробили революцію в хірургії і врятували багато мільйонів життів.

Ілюстрація REUTERS

У 1949 році в Лондоні через шпаків, що розмістилися на хвилинній стрілці головних в країні годин, Біг-Бен став відбивати час із запізненням на чотири з половиною хвилини.

У 1950 році Міністерство оборони США вперше випустило довідник про те, як треба захищатися від ядерної атаки, після чого в країні почався бум будівництва притулків.

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць У 1981 році почався продаж персональних комп'ютерів IBM PC з операційною системою DOS 1.0.

У 1999 році в Україні було прийнято рішення закрити всі витверезники. Ці «спецмедзакладів», щільно увійшли в радянський побут і фольклор, до медицини, по суті, не мали ніякого відношення. У них господарювали не тільки лікарі, скільки міліціонери, а пацієнти були фактично затриманими. У Європі та США поліція не має права затримувати осіб в нетверезому стані, якщо ті не вчиняють протиправних дій, оскільки це вважається порушенням прав людини. Якщо ж особа в нетверезому стані скоює який-небудь порушення порядку, його доставляють до поліцейської дільниці. У Канаді діє служба «Червоний ніс», яка доставляє випили людей до місця їх проживання, стягуючи при цьому плату. Якщо ж клієнт знаходиться в стадії глибокого сп'яніння, його доставляють до медичного закладу. Подібна служба діє і в Швеції.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 12 серпня вшановує пам'ять святих апостолів від сімдесяти Силуана та Сила / ua.depositphotos.com

Православна церква 12 серпня вшановує пам'ять святих апостолів від сімдесяти Силуана та Сила (Силоса), а також святого Іоанна Воїна. В цей день святий Сила вкладає в трави і коріння, особливо в лопух, магічні цілющі властивості. У святого Іоанна Воїна просили заступництва і втіхи все скривджені і скорботні, а також було заведено молитися йому про повернення вкраденого.

Що сьогодні можна робити

Читайте такожУспенський піст: коли починається що не можна Їсти За народним повір'ям, у цей день не можна брехати. Постарайтеся уникати пліток і порожніх розмов.

Прикмети на 12 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- негода і сильний вітер - чекайте затяжних дощів;

- прохолодна і похмура погода - найближчими днями буде сухо, опади не передбачаються.

12 серпня іменини

Іменини у Валентина, Луки, Анатолія, Германа, Іоанна, Павла, Максима, Прокула, Єфіва і Ангеліни.