Святитель Григорій Богослов / УНІАН

7 лютого віруючі вшановують пам'ять святителя Григорія Богослова, якого вважають одним з прабатьків християнства. УНІАН розповідає історію свята, про що просять святого в цей день, що обов'язково потрібно зробити і, навпаки, що не можна робити на Григорія Богослова.

Раніше ми публікували православний календар 2023 на лютий з важливими датами. 

Коли День Григорія Богослова - історія свята

Григорій Богослов - архієпископ і вчитель, який присвятив своє життя християнству і його поширенню. Один з трьох Вселенських Святителів разом з Іоанном Златоустом і Василем Великим.   

Відео дня

Григорій Богослов жив в III столітті нашої ери. Народився він приблизно в 325 році в Аріанзі. Отримав гарну освіту, займався вивченням богослов'я, багато розмірковував про Бога і молився. Вів суворий спосіб життя - мав один одяг, ходив босоніж, спав на землі або на гілках, їв хліб, овочі, пив тільки воду.

В Афінах, під час свого навчання, Григорій познайомився зі Святим Василем Великим і часто проводив час в його монастирі. Там же Григорій створив свої унікальні рукописи. Пізніше Григорій поїхав до Константинополя, де був обраний на престол архієпископа. Часто потрапляв під переслідування і гоніння, захищаючи основи православної віри. За богословські послання Церква назвала святителя Григорія Богословом Великим. Усього він залишив 243 послання, 507 духовних віршів і 45 проповідей. У день смерті святого 7 лютого (25 січня) вшановують пам'ять Григорія Богослова.

Що можна робити 7 лютого

Григор'їв день присвячували добрим справам - слід було обов'язково зробити щось хороше і від чистого серця. Але хвалитися цим не можна, інакше не зарахується. Також вважається, що все, сказане в цей день, збувається, тому потрібно стежити за своїми словами. За народним повір'ям, якщо комусь сьогодні подарувати квіти, то він буде щасливим. 

Що не можна робити на Григорія Богослова - заборони

7 лютого не можна стригти волосся і нігті, щоб не накликати неприємності. Не рекомендується виходити з дому без потреби і займатися важкою роботою. Також в день святителя Богослова не можна бажати нікому і нічого поганого і ні на кого не тримати образу.

У чому допомагає Григорій Богослов - молитва святому

Григорію Богослову моляться, аби він допоміг зміцнити віру в Господа і не грішити. Священики просять у святителя сили проповідувати і нести слово Боже в маси. Також Богослову моляться:

  • про зцілення душі і тіла;
  • перед початком будівництва;
  • при вході в новий дім;
  • коли не можуть знайти правильний вихід зі складної ситуації.

Молитва святителю Григорію Богослову

О, великий і преславний святителю Христовий, усієї Вселенської Церкви вчителю, богомудрий, православ'я міцний проповіднику та поборнику, преблаженне отче Григорію! Подивися з неба на нас, смиренно до Тебе молящих, і умоли Господа Бога нашого, бо ти був вірний на землі служитель, нехай дарує нам віри правдивої збереження, Церкви Святої слухняність, життя нашого виправлення, і у всіх потребах, скорботах та спокусах швидку допомогу, терпіння та підтримку. Даоуй нам Твоє святе благословіння, щоб ним ознаменовані, у всі дні життя богоугодно у мирі та покаянні прожити нам і у Царство Небесне сподобитися разом з тобою і з усіма святими Першопочаткову Трійцю оспівувати і славити, Отця і Сина і Святого Духа, на віки вічні. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: