У цей день світ відзначає День пам'яті та примирення / novostivmire.com

Яке свято 8 травня 2020

У цей день світ відзначає День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, День народження напою «Кока-Кола», Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та День Білого Лотоса.

Читайте такожВихідні у травні: коли на українців знову чекає три дні відпочинку підряд Норвегії святкують Ніч жінок, в Україні - День пам'яті та примирення, у Канаді - Фестиваль тюльпанів, у США - День подяки подружжю військовослужбовців, День студентської медсестри, День «Випий Колу», " День громадських парків, День кокосового кремового пирога, у Південній Кореї - День батьків, у Таїланді - Фестиваль ракет, у Вірменії - День Еркрапа, у Мексиці - День Ідальго.

Пам'ятні дати 8 травня, річниці та події

У 1541 році іспанський конкістадор і мандрівник Ернандо де Сото відкрив річку Міссісіпі.

Відео дня

У 1794 році за звинуваченням у корупції був страчений французький вчений, «батько» сучасної хімії Антуан Лавуазьє.

Ілюстрація REUTERS

У 1886 році вперше була проведена Coca-cola - напій, створений доктором Джоном Пембертоном.

У 1898 році завершилося одиночне навколосвітнє плавання Джошуа Локама на шлюпці «Спрей».

Читайте такожКоли День матері 2020: як вітати і якого числа відзначатиВ 1902 році відбулося виверження вулкана Мон-Пеле (Мартініка), яке призвело до загибелі близько 20 000 чоловік.

У 1945 році у передмісті Берліна Карлсхорсті був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні.

У 1950 році обкладинку нового номера французького журналу для жінок «Elle» прикрасила фотографія 15-річну Бріджит Бардо. Вона була одним із секс-символів 1950-1960-х років. Зараз цій французькій кіноактрисі, співачці, фотомоделі й письменниці 85 років. З початку 1970-х — вона є активісткою руху за права тварин, засновницею і головою фонду захисту тварин «Фонд Бріжит Бардо».

У 1962 році в столиці Великобританії припинили ходити останні тролейбуси.

У 2003 році відбувся трагічний випадок з військово-транспортним літаком Іл-76 в Конго, який перевозив конголезьких військових. Через відкритий вантажний люк на висоті 2200 метрів понад 120 людей опинилися за бортом судна.

У 2004 році німецькою поліцією був арештований 18-річний творець комп'ютерного вірусу Sasser.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 8 травня вшановує пам'ять Святого Марка / фото УНІАН

Православна церква 8 травня вшановує пам'ять Святого Марка. Це свято називають по-різному: Марк-ключник, Марков день, Бабин свято, Пташине голодування. Святого Марка вважали володарем весняних дощів. За повір'ям, якщо у травні дощ буде йти хоча б три дні – слід чекати хорошого врожаю. Господині 8 травня настоєм з кропиви мили підлоги і лавки. З давніх-давен ця рослина застосовувалася як засіб проти зла, нещастя і ворогів. Вірили, що його гострі колючки здатні впоратися практично з будь-якоюнегативною енергетикою. Щоб у домі не було нежданих гостей, над вхідними дверима вішали букет з кропиви. Такий букетик ще визволив будь-якої людини, який переступає поріг будинку, від поганих думок і налаштовував на позитив.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна думати про ціну: потрібно купувати абсолютно все, що хочеться і ні в чому собі не відмовляти, тоді гроші будуть текти рікою. Також потрібно постаратися не втручатися в чужі справи і життя, інакше ваша власна піде шкереберть. Закоханим не варто в цей день будувати ніяких планів на майбутнє.

Прикмети на 8 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- висока і яскрава веселка – до хорошої погоди, бліда і низька – до негоди;

- дощ – до хорошого врожаю жита, ще багато молока буде худоби;

- зозуля кує – бути теплій погоді;

- ясний і сонячний день – до жаркого літа і врожаю ярих;

- під час дощу заспівали птахи – скоро розпогодиться.

8 травня іменини

Іменини у Марка, Сильвестра, Сергія та Василя.