Коли День святої Варвари / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Щорічно 4 грудня за новим стилем або 17 грудня за старим стилем українці відзначають День святої Варвари, на честь священномучениці Варвари Іліопольської. Свята Варвара вважається покровителькою жінок, а свято на її честь особливо люблять дівчата. Традиційно у цей день ліпили вареники.

Історія Дня святої Варвари

Варвара Іліопольська з'явилася на світ у 3-му чи 4-му столітті в Римській імперії, у знатній язичницькій родині. Згідно з легендою, її дивовижна краса стала об'єктом підвищеної уваги, і батько вирішив застерегти її від зазіхань, утримуючи дочку у високій вежі.

На самоті Варвара, потай від батька, прийняла християнство під впливом своїх служниць. Тодішній закон забороняв сповідання віри у Христа. Коли вона розповіла батькові про свою нову віру, він розлютився та передав її на суд римського правителя Мартініана. Той наказав піддати дівчину катуванням, але вона все одно не зреклася своєї віри. У результаті Варвару вирішили страчувати, і цей похмурий вирок виконав її батько.

Відео дня

Один християнський благочестивець поховав мученицю. Згодом біля її могили сталися чудеса зцілення для хворих, а скорботні знаходили втіху. В Україні свята Варвара вшановується як покровителька жінок.

День святої Варвари - традиції і заборони

У всіх слов'янських країнах, включаючи Україну, святкують Варварин день. У період Київської Русі це свято було особливо популярне серед дівчат та жінок. За традицією цього дня ліпили вареники із маком, вишнею чи калиною. Серед виробів обов'язково залишали "пірхуни" - вареники з мукою замість начинки, якими пригощали юнаків. Хлопця, якому попався порожній вареник, дражнили весь день, називаючи його "пірхуном".

Дівчата також практикували ворожіння у День святої Варвари. Один з найпоширеніших ритуалів був такий самий, що й у День святої Катерини - занурення гілки вишні у воду з надією, що вона розквітне до Різдва. Якщо квітки розпускалися, то вважалося, що дівчина одружиться наступного року. Якщо ні - вона мала ще рік залишатися незаміжньою.

Цього дня дорослі жінки зверталися до святої Варвари з молитвами про щасливий шлюб, успішну вагітність, про легкі пологи, благополуччя дітей та вирішення конфліктів з батьками. Бездітні просили святу послати їм довгоочікувану дитину, вірячи, що Варвара почує молитви кожної з них.

Заборони в цей день не відрізняються від інших церковних свят. Ось що не можна робити в День святої Варвари:

  • пліткувати, розповідати чужі секрети, розпускати чутки;
  • займатися важкою фізичною працею, а також копати землю;
  • конфліктувати, згадувати старі образи, ображати інших людей;
  • мстити і заздрити.

Православним у цей день також не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, адже триває Різдвяний піст.

День святої Варвари - привітання

Вітаю з Днем cвятої Варвари і побажати хочу, щоб дух великомучениці завжди наставляв на вірний шлях і добрі вчинки, щоб життя дарувало світлі моменти щастя і любові, щоб серце незмінно вірило в чудеса і доброту цього світу.

***

Вітаю з Днем cвятої Варвари і від душі бажаю міцної віри і благих діянь, вірних цілей і світлої надії, чистої любові і щирої поваги, доброї допомоги небес і істинного щастя життя.

***

Вітаємо з Днем cвятої Великомучениці Варвари Іліопольської, покровительки немічних і рятівниці від раптової смерті. Нехай свята захистить нас від бід, що застерігають на кожному кроці і проведе через всі небезпеки в цілості й неушкодженості.

***

У День святої Варвари прийміть щирі побажання благополуччя. Нехай ім'я її, як символ мужності і віри, оберігає вас, а краса нашого світу, так улюблена нею, привносить цю красу в душу, радує своєю чистотою і яскравими фарбами.

***

Нехай світло і доброта завжди живуть в твоєму серці, ніколи не сумнівайся в тому, що життя твоє буде успішною і чудовою, ВІР в себе і набирайся сил!

З Днем святой Варвари привітання / картинка УНІАН
Картинки День святої Варвари / картинка УНІАН
День святої Варвари листівки / картинка УНІАН
День святої Варвари картинки / картинка УНІАН
Коли відзначають день святої Варвари / картинка УНІАН / фото ua.depositphotos.com

Вас також можуть зацікавити новини: