День усиновлення в Україні / depositphotos.com

У нашій країні День усиновлення був встановлений, як данина подяки і поваги людям, які не побоялися взяти дитину з дитячого будинку. У рамках боротьби з проблемою сиріт щорічно в цю дату вся країна вітає чоловіків і жінок, які стали батьками для таких діток. Раніше в Україні відзначали 30 вересня День усиновлення, але цього року його перенесли. Розповідаємо, з чим це пов'язано і коли тепер відзначають це свято.

День усиновлення - історія та нова дата свята

Уперше в Україні День усиновлення почали відзначати 30 вересня 2009 року. Дата обрана невипадково - це свято Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Але 2023 року, після переходу з 1 вересня Православної церкви України на новоюліанський календар, дата церковного свята зсунулася на 13 днів раніше. Президент України Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким День усиновлення в Україніпереноситься з 30 вересня на17 вересня.

Усиновлення під час війни в Україні - що потрібно знати

Усиновлення в Україні / depositphotos.com

За інформацією Національної соціальної сервісної служби, сьогодні в Україні понад 15 тисяч дітей (15 697) залишилися без батьківської опіки та чекають на усиновлення, а 1656 українців бажають усиновити дитину. Тобто, на одного кандидата-усиновителя припадає близько 10 сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування. 

Відео дня

Найчастіше, хочуть усиновити дітей до 5 років, але таких мало, більшість - це діти старші за 11 років, і половина з них мають братів чи сестер. 

Окрім цього, за словами голови правління Громадської організації "Українська мережа за права дитини" Дар'ї Касьянової, побоюються всиновлювати нездорових дітей або з інвалідністю, хоча 2/3 малят у будинках дитини не мають якихось соматичних і неврологічних захворювань, а більшість діагнозів - узагалі спірні. 

Також заведено думати, що в інтернатах (зараз там перебуває третина дітей-сиріт, 4584 дитини) - тільки діти з інвалідністю, але насправді більшість потрапляє туди з соціальних причин - батьки не впоралися з вихованням. Тому дуже важливо розвивати соціальні послуги, щоб допомогти зберегти сім'ї та зменшити кількість дітей в інтернатах.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було усиновлено 700 дітей.

Раніше ми розповідали, які свята та вихідні у жовтні 2023 відзначаємо.

Вас також можуть зацікавити новини: