Ілюстрація REUTERS

Яке свято 3 червня 2020

У цей день світ відзначає Всесвітній день велосипеда, День народження парашута, Міжнародний день бігу, Всесвітній день клишоногості.

Читайте такожДень батьків 2020: історія, традиції та привітання зі святомВ США святкують День яйця, День гір Чімборасо, День шоколадно-мигдалевого печива, День кравців, День повторень, в Уганді - День мучеників, у Таїланді - День народження королеви Сутхиды, в Австралії - День Мабо, у Тайвані - День руху за заборону опіуму в Чорногорії - День незалежності, у Намібії - День збройних сил.

Пам'ятні дати 3 червня, річниці та події

3 червня 1785 року «народився» парашут – французький вчений Франсуа Бланшар продемонстрував своє «дітище» в Лондоні. Сам Бланшар випробувати свій винахід не зважився і з висоти 300 м скинув на парашуті собаку. Вона благополучно приземлилася. Через рік в Гамбурзі Бланшар провів черговий експеримент - з неба на землю спустився баран. Першим сміливцем, який стрибнув з парашутом з повітряної кулі, став французький аеронавт Андре-Жак Гарнерен. Це сталося 22 жовтня 1797 року. Його стрибок з висоти 400 метрів над паризьким парком Монсо став першим в Європі.

Відео дня

У 1789 році шотландський мандрівник Олександр Маккензі відкрив річку в Канаді, названу його ім'ям - Маккензі.

У 1837 році під Лондоном був відкритий перший у світі іподром для заїздів з перешкодами.

1970 року було синтезовано перший штучний ген.

3 червня 2004 року в брюссельському передмісті Уккел відкрився найглибший у світі плавальний басейн, названий на честь знаменитого жюль-вернівского персонажа «Немо». Його глибина становить 33 метри.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 3 червня вшановує пам'ять рівноапостольної цариці Олени Константинопольської / фото УНІАН

Православна церква 3 червня вшановує пам'ять рівноапостольної цариці Олени Константинопольської. У народі день назвали Олена - Довгі льони. Поступово в цей час відцвітали сади, але ще спостерігалося цвітіння горобини, шипшини, малини і маргариток. З'являлися й перші гриби: білі, підберезники, красноголовники.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня категорично заборонялося дівчатам плести коси. Вважалося, що якщо волосся торкнеться Олена, то пасма стануть такими ж, як льон – м'якими і довгими.

Прикмети на 3 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- горобина рясно зацвіла – буде хороший урожай льону;

- дощ з грозою - восени також часто будуть опади;

- увечері коники цвірчать без зупинки – буде хороша погода.

3 червня іменини

Іменини у Олени, Костянтина, Касьяна, Кирила, Феодора, Кассіана, Михайла і Ярослава.