День залізничника в Україні 2023 / фото t.me/UkrzalInfo

День залізничника - це професійне свято працівників залізничного транспорту. Раніше в Україні залізничники відзначали його в першу неділю серпня, але торік дата свята змінилася і стала фіксованою. Розповідаємо, коли день залізничника в Україні відзначають тепер, а також історію цього свята. 

Коли День залізничника в Україні 2023 року

Професійне свято День залізничника України було засновано в липні 1993 року указом президента Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників залізничного транспорту України. З цього часу воно відзначалося в першу неділю серпня. Але в грудні 2002 року указом президента Леоніда Кучми святкування було перенесено на 4 листопада - і ця дата була обрана невипадково. 

День залізничника в Україні - історія свята

4 листопада 1861 року до Львова через Перемишль прибув перший поїзд міжнародного сполучення "Ярослав" із Відня. На той час Львів перебував на території Австро-Угорщини, але історично він є українським містом. Тому саме цей день і вважається початком сучасної історії залізниць в Україні. Хоча багато залізничників і зараз за звичкою відзначають своє професійне свято в першу неділю серпня.

Відео дня

В Україні сьогодні - понад 30 тис. км залізничних колій, близько 300 тис. осіб працює на залізниці. Це і машиністи, і зв'язківці, і енергетики, провідники та диспетчери, чергові на станціях і багато інших спеціалістів - усі вони забезпечують комфорт і безпеку пасажирів та вантажів. 

У воєнний час працівники залізниці виконують надзвичайно важливу та складну роботу - від початку війни "Укрзалізниця" евакуювала на захід України та за кордон кілька мільйонів українців. Завдяки злагодженій роботі Україну змогли відвідати світові знаменитості та політики. Залізничникам доводилося працювати тижнями без вихідних, а багатьом - цілодобово на ногах. Деякі з них загинули на роботі через ворожі обстріли залізничних станцій.

У День залізничника привітайте всіх працівників залізничного транспорту, подякуйте за їхню працю та побажайте ввічливих і доброзичливих пасажирів і, звісно ж, легкої дороги.

Привітання з Днем залізничника

Залізничники, вітаю!

Хай життя вас надихає,

Хай ростуть зарплата й досвід,

Радість хай життя приносить!

Хай чекають гарні зміни,

Не лякають вас хай ціни,

Хай доходів вистачає,

Щоб життя здавалось раєм!

***

Нехай ваше життя буде як шлях залізницею: безперешкодним, легким та успішним. А якщо й трапляється щось погане, то завжди вдається повернути важіль у потрібному напрямку. З Днем залізничника!

***

Потяги й паровози -

Ваша головна любов,

У спеку й в дощ, у сніг, в морози

Їдете ви знову і знов.

І попри усі напасті

Ходять ваші потяги!

За усе це просто щастя

Ми вам бажаєм як завжди!

***

З Днем залізничника! Нехай ти будеш не тільки багато працювати, а й багато подорожувати, нехай шлях твого життя буде щасливим, яскравим, мирним і по-сімейному теплим!

***

З Днем залізничника вітаю!

Роботи гарної бажаю.

Щоб перон завжди був світлим,

Пасажир щоб був привітним.

Зарплатні бажаю вище,

З рідними бувати більше.

Гарної завжди дороги,

А в житті вам - перемоги.

***

Вітаю з Днем залізничника! Нехай рейки твого життя ніколи не закінчуються і йдуть у нескінченну далечінь. Зелений семафор всім твоїм починанням і найтепліших зустрічей на пероні. Нехай тебе завжди супроводжує удача, подібна до швидкісного поїзда: постійно везе і скрізь встигає!

***

Щоб розклад вірним був і вдома,

На вас чекала вся родина,

Щоб ви не почували втоми

А пасажири вас любили!

Картинки з Днем залізничника України

З Днем залізничника України / листівки УНІАН

***

Вітання з Днем залізничника / листівки УНІАН

***

З Днем залізничника привітання / листівки УНІАН

***

День залізничника - картинки / листівки УНІАН

***

День залізничника України - привітання / листівки УНІАН

***

День залізничника - вітання / листівки УНІАН

Раніше ми публікували новий календар свят 2024 - коли тепер відзначатимемо Різдво і що ще перенесли на інші дати. 

Вас також можуть зацікавити новини: