Коли Вальпургієва ніч 2021 / фото ua.depositphotos.com

У ніч з 30 квітня на 1 травня щорічно відзначається Вальпургієва ніч, яка вважається наймістичнішою датою в році. У цьому святі поєдналися традиції християнства і язичництва. Він користується великою популярністю в католицьких і скандинавських країнах, але і в Україні є його шанувальники.

Історія Вальпургієвої ночі

Читайте такожДень праці 1 травня: історія дня та традиції святкування в УкраїніКорінням свято сягає в дохристиянські середньовічні часи. У предків сучасних німців існувало повір'я, що в цю ніч відьми влаштовують шабаш на горі. Вони славлять Сатану, насилають порчу і займаються темною магією. Язичники влаштовували галасливі гуляння з піснями і стрибками через багаття, щоб відлякати нечисту силу.

У християнські часи свято отримало назву на честь християнської Святої Вальпурги або Вальбурги, яка вважається покровителькою хворих, вагітних і моряків, захисницею від голоду і неврожаю. У святкуванні Вальпургієвої ночі донині переважають християнські та народні традиції.

Відео дня

Звичаї та обряди у Вальпургієву ніч

Традиції Вальпургієвої ночі відрізняються у різних народів. Одним з головних звичаїв сьогодні є вигнання темних сил. Щоб відьми і злі духи не мучили людей, їх виганяють веселими піснями, танцями, стрибками через багаття і хороводами навколо прикрашеного дерева. 

Звичаї Вальпургієвої ночі / фото ua.depositphotos.com

Також Вальпургієва ніч вважається дуже вдалим часом для проведення ворожінь, приворотів, ворожби. Дівчата з ранку вмиваються росою, щоб бути молодими і красивими. У цю дату виготовляють талісмани і заряджають амулети. Варто зауважити, що церква не схвалює подібних забав і вважає їх єрессю. 

Деякі люди вважають Вальпургієву ніч святом весни: збирають цілющі трави і рослини, спалюють торішнє листя, проводять роботи на дачі. 

Вам також може бути цікаво: