Яке сьогодні свято 12 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 12 листопада за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського патріарха Іоанна Милостивого, а також намальовану євангелістом Лукою ікону Божої Матері "Милостива".

Наші предки в це народне свято молилися "Милостивій" іконі Божої Матері про допомогу у важких справах, зцілення душевних травм і про допомогу в переживанні горя. Люди вірили, що така молитва принесе спокій і розраду.

У Київській Русі з цієї дати припиняли грати весілля. Весільний сезон поновлювався лише до кінця зими, на Масляну. З середини листопада селяни віддалено готувалися до зими: діставали теплий одяг і зимові ковдри, пряли светри, утеплювали вікна і стіни, заготовляли дрова.

Відео дня

На Івана Сніжного наші предки їздили на ринок. Свято 12 листопада вважається дуже вдалим як для продажів, так і для покупок. Покупці в цю дату можуть закупитися з вигодою для себе, а торговці - багато заробити. Куплені 12 листопада речі довго прослужать.

Івану Милостивому моляться батьки хворих дітей. Вірили, що святий може вилікувати будь-яку дитину. Дата вважається щасливою для лікування дітей.

За старим стилем 12 листопада церква вшановує мучеників Зіновія і Зіновію, які були братом і сестрою. Народне свято 12 листопада назвали Синичкин день, оскільки до цієї дати в Україну прилітали синички. Погодувати таких птахів в цей день вважається благою справою, яка принесе щастя людині. Ця дата здавна вважається дуже вдалою для рибалок і збирачів грибів.

12 листопада - знак Зодіаку

Народжена 12 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером вони дуже талановиті і різнобічно розвинені. Такі люди - дуже цікаві співрозмовники. Дуже вимогливі до себе і до інших. Виявляють великий фанатизм в улюблених сферах, але в інших справах вони досить ліниві. Не люблять, коли з ними сперечаються.

Свято 12 листопада Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 12 листопада

У цей день категорично не можна ображати тварин, лаяти і бити їх, ганяти птахів. Також не можна рубати на м'ясо домашню птицю і худобу.

Нещасливий день для весілля.

Почуті 12 листопада поради виявляться корисними і змінять життя на краще. Не варто від них відмахуватися.

Поганою прикметою вважається дарувати взуття і шкарпетки в цей день.

Прикмети погоди 12 листопада

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • На вишні досі не пожовкло листя - до пізньої весни. 
  • Дятли посилено стукають по деревах - до мокрої погоди.
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.
  • Ранковий спів птахів віщує потепління.
  • Якщо на вулиці видно павуків і дощових черв'яків, то в листопаді ще будуть теплі дні.

Важливо пам'ятати, що в наші дні клімат значно змінився, і деякі давні погодні прикмети для нас вже можуть бути не актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: