Яке сьогодні свято 2 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 2 листопада за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Акіндіна, Пігасія, Афонія та Анемподиста, а також преподобного Маркіяна Киринейського. За старим стилем 2 листопада згадували великомученика Артемія Антіохійського. 

Наші предки в народне свято 2 листопада молотили і сушили зерно, готували запаси на зиму, прибирали льохи. У господарських приміщеннях розкладали клейкі пастки від гризунів. Також для боротьби з шкідниками і грибком склади обкурювали димом полину.

У давні часи свято 2 листопада було відоме під назвою житниця. Селяни в цей день возили на млин зерно і мололи в борошно. Святим Акіндіну і Пегасію молилися про хороше збереження врожаю і про захист комор від пожежі. Деякі люди вірили в духів стодоли (стодольників) і намагалися їх задобрити частуваннями, щоб ті не псували урожай.

Відео дня

Наші предки в цей день топили піч і спалювали листя і сміття у великих бочках. Вважалося, що вогонь в цю дату має очисну силу. Якщо в нього вкинути одяг або взуття хворої людини, то полум'я поглине хворобу.

Святий Артемій, який шанується в цю дату за старим стилем, вважається покровителем бійців і отаманів. Йому можна помолитися про благополуччя, здоров'я і захист воїна.

За прикметами, народжена в це народне свято людина буде сильною духом і знайде спільну мову зі звірами. У цю дату побоювалися вовків, які через голод могли проникати в людські будинки. Для відлякування вовків дзвонили у великий дзвін.

2 листопада - знак Зодіаку

Народжені 2 листопада люди за знаком Зодіаку - Скорпіони. За характером іменинники цієї дати сміливі і сильні духом, мають сильне почуття обов'язку. Завжди відповідають взаємністю на добре ставлення. Не дозволяють ображати слабких. Вірять у свої сили і впевнено йдуть до мети. Їхнім головним недоліком є запальність.

2 листопада свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 2 листопада

У цей день не варто ходити в ліс, гори і будь-яку дику місцевість через агресивних звірів і непередбачувану погоду.

Не можна в цей день займатися справами, які залежать від удачі. Везіння буде не на вашому боці.

Витрушувати матраци, килими, ковдри в цей день - до бідності.

Нікому не розповідайте про великі покупки, придбання коштовностей і про заначки в цей день, інакше ризикуєте накликати злодіїв.

Якщо завинили перед близькою людиною, то відразу попросіть вибачення, інакше відносини сильно зіпсуються.

Прикмети погоди 2 листопада

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дятел посилено стукає по дереву - до дощу.
  • Якщо 2 листопада пішов дощ, то весь місяць буде дощовим.
  • Хмари пливуть проти вітру - до раннього першого снігу.
  • Якщо в лісі чути, як виють вовки, то скоро похолодає.
  • Вітер протягом дня часто змінює напрямок - до мінливої погоди в листопаді.
  • Прилетіли синиці - до ранньої зими.
  • Не варто чекати ранньої осені, якщо верби не пожовкли.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: