Благовіщення 2021 - дата свята / фото pinterest.com

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне із дванадцяти найбільших свят у православному календарі після Великодня.

Коли Благовіщення у 2021 році – дата

Свято Благовіщення є неперехідним, тобто кожного року відзначається в один і той самий день. Святкується воно традиційно за 9 місяців до Різдва Христового. У православній церкві – це 7 квітня.

Цього року Благовіщення Пресвятої Богородиці припадає на четвертий тиждень Великого посту. Це означає, що у свято дозволяються певні послаблення у суворому пості, а саме – можна їсти рибу та морепродукти.

Відео дня

Що означає Благовіщення

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяСлово "Благовіщення" означає "благовістя", "радісна звістка", "добра звістка". Цього дня віруючі згадують про сповіщення архангелом Гавриїлом Діві Марії про те, що вона народить Ісуса Христа – Сина Божого і Спасителя світу.

Назва свята стало звичною тільки з VII століття. До того святу давали різні назви: зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Сповіщення, Початок спокутування, Благовіщення ангела Марії. Повна ж назва свята у православ'ї звучить так: "Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії".

Сенс та події свята Благовіщення

Пресвята Богородиця до 14 років виховувалася при храмі, а потім мусила вийти заміж, оскільки батьки її на той час уже померли. Однак Марія дала Богові обітницю залишитися назавжди Дівою. Тому священики заручили її з далеким родичем, вісімдесятирічним старцем Йосифом, щоб він піклувався про неї й охороняв її дівоцтво.

Благовіщення - традиції, що не можна робити / фото ua.depositphotos.com

У день Благовіщення Діва Марія читала Священне Писання, коли їй з’явився архангел Гавриїл і сказав: "Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами". Тим самим він повідомив, що саме вона стане Матір’ю Божого Сина.

Здивована Марія запитала ангела, як може народитися син у тієї, яка не знала чоловіка. На що архангел Гавриїл зазначив: "Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, тому й святе, що народиться, назветься – Син Божий!". Збагнувши волю Божу, Пресвята Діва відповіла: "Я раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм".

Традиції дня Благовіщення

Читайте такожЦерковні свята у квітні: православний календар на місяцьУ день Благовіщення Пресвятої Богородиці, як і в інші великі церковні свята, кожному віруючому християнину слід постаратися відкласти свої справи й піти до храму помолитися.

Попри те, що в цей час триває багатоденний Великий піст, церковний устав дозволяє у день Благовіщення поласувати стравами з риби та морепродуктів.

Загалом свято Благовіщення потрібно провести в гарному настрої, з радістю і вдячністю, з сім’єю та друзями. Цього дня не варто сперечатися, лихословити, обманювати, сердитися і дратуватися, а також займатися важкою роботою.

Вас також може зацікавити: