Зелені свята - 2020 / УНІАН

Зелені свята - саме так нерідко називають Трійцю - в 2020 році випадають на початок червня. Дата святкування, історія і традиції Трійці - про це піде мова нижче.

Зелені свята-2020: коли святкуємо Трійцю

Дата Трійці, подібно до Великодня, щороку змінюється. При цьому вона безпосередньо залежить від того, коли православний світ святкує Світле Христове Воскресіння. Оскільки Великдень у 2020 році випав на 19 квітня, то Трійця відзначатиметься у неділю, 7 червня. Відповідно, Зеленими святами можна називати саме ці дні, які, як правило, вихідні - з 6 по 8 червня.

Трійцю відзначають щорічно через 7 тижнів після Великодня - на 50-й день.

Трійця та Зелені свята: історія

Трійця є одним з головних свят у християнстві. Вона відноситься до числа двунадесятих свят, а головним його символом є Свята Трійця - Батько, Син та Святий дух. Це свято символізує дев'ятий день після вознесіння Ісуса.

Вважається, що Святий Дух зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків - це стало знаком того, що вони отримали здатність і силу для проповіді Христового. В цей час в Єрусалимі було багато євреїв, які прибули з різних країн. Апостоли вийшли до них і почали проповідувати на їх рідних мовах.

Традиції на Зелені свята

У народі прийнято вважати, що Зелені свята символізують межу між навесні і влітку. У ці дні здавна дівчата плели вінки з трав і квітів, влаштовували посиденьки, одягали саму нарядний одяг. Ще один атрибут свят - солодощі, з якими прийнято ходити в гості.

За однією з традицій на свята вдягали берези, прикрашаючи їх намистом, квітами, яскравими стрічками. Навколо дерева влаштовували хороводи і танці, а з її гілками ходили по вулицях.

Традиції на Зелені свята / razom.media/zeleni_svyata

Вважається, що в дні Зелених свят особливу силу і здібності набувають трава, квіти, дерева, кущі - вони стають цілющими, отримуючи відповідну енергетику.

Важливим атрибутом свята для багатьох дівчат є вінок - сплести цього вони намагаються як можна гарніше, щоб потім пустити плисти по воді. Тим самим вони ворожать на майбутнього судженого.

Багато в чому традиції Зелених свят сходи з купальськими - мова йде про купання у водоймах, стрибки через багаття і прикрасах з рослинності.

Дивитися відео: Зелені свята