Рецепт мокрої паски / фото ua.depositphotos.com

Великодні паски – традиційний атрибут святкового столу. Цьогоріч свято Світлого Воскресіння Хрестового випадає на 2 травня.

Серед безлічі рецептів цієї святкової здоби є волога великодня паска. Вона ароматна, м’яка, ніжна й зовсім не суха всередині.

Мокра паска

  • Борошно - 800-850 г
  • Вершки 30% - 200 мл
  • Молоко - 100 мл
  • Дріжджі свіжі - 30 г (сухі 10 г)
  • Вершкове масло - 200 г
  • Цукор - 200 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Яєчні жовтки - 4 шт.
  • Ванільний екстракт - 1 ч. л.
  • Родзинки, цукати, сухофрукти - 200 г
  • Сіль - дрібка

Слід заздалегідь промити й замочити у воді цукати та сухофрукти, щоб вони пом’якшали. Потім ці родзинки повинні висохнути.

Відео дня

Приготування опари. Нагріти молоко, додати дріжджі, одну столову ложку цукру та 3-4 столові ложки борошна. Все добре перемішати, щоб вийшла маса за консистенцією схожа на сметану. Накрити опару харчовою плівкою й покласти в тепле місце на 30 хвилин, щоб опара помітно збільшилася в обсязі.

Читайте такожНайкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобуДо цілих яєць та жовтків додати дрібку солі й трішки збити до однорідного стану. Всипати цукор та ванільний екстракт, збивати 5-7 хвилин, щоб розчинився цукор, а маса стала густою й пишною.

Розтопити вершкове масло до м'якості, або можна заздалегідь дістати з холодильника й залишити за кімнатної температури.

Коли опара підніметься – вкриється густою дірчастою шапочкою, її треба поступово додавати в збиті яйця. Потім налити приблизно 50 мл теплих вершків й акуратно перемішати ложкою.

Після 2-3 хвилин розмішування додати половину м'якого масла, ще трохи вершків і приблизно 100 грамів просіяного борошна. Добре вимішати все ложкою.

Додати другу частину масла і ще 150-200 грамів борошна, трохи вершків. Знову розмішати, щоб не було грудочок. Повторювати процес, додавши всі вершки, а борошна має залишитися близько 100 грамів.

Накрити тісто плівкою й покласти в тепле місце, щоб воно збільшилося щонайменше вдвічі. Знадобиться приблизно півтори години.

Присипати стіл борошном і почати місити руками, перевертаючи, складаючи навпіл і стискаючи. Вимішувати слід декілька хвилин. При цьому варто трішки додати борошна, щоб тісто не розтікалося по столу, а було пружною, м’якою круглою грудкою.

Розтягнути тісто на столі й посипати зверху родзинками і цукатами, скрутити. Продовжити місити тісто, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися.

Розділити тісто на рівні частини, сформувавши кульки. Кожна з цих кульок має займати третину форми. Накрити форми з тістом рушником і залишити приблизно на годину, щоб воно піднялося ще раз.

Відправити паски у попередньо розігріту до 180°С духовку і випікати 30-40 хвилин, залежно від розмірів пасочок. Готовність можна перевірити за допомогою дерев’яної палички чи зубочистки, проткнувши нею паску – паличка має вийти сухою.

Залишити паски повністю охолонути, після чого можна наносити глазур і прикрашати кондитерською посипкою або сухофруктами.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти: