Яке сьогодні свято 1 березня / фото УНІАН

Православна церква України 1 березня за новим стилем вшановує преподобномученицю Євдокію та мученицю Антоніну, а також преподобну Домніну Сирійську. За старим стилем у свято сьогодні вшановували святу Маріамну, сестру апостола Пилипа.

Це перший день весни. У Київській Русі до 14 століття на свято 1 березня наступав Новий рік. Наприклад, знаменита різдвяна пісня "Щедрик, щедрівочка" раніше була українською народною новорічною піснею і виконувалася навесні. Саме тому в пісні "прилетіла ластівонька", адже навесні ластівки повертаються із зимівлі.

У дохристиянські часи на Русі першого дня весни згадували Ярила, бога природи, родючості та весняного сонця. Українці називали його Благовісник чи Великий Грім. У нього цього народного свята просили щасливого початку року, гарного врожаю, сімейного благополуччя.

Відео дня

Жінки у народне свято 1 березня грілися на сонці та вмивалися водою з талого снігу. Особливо корисними такі ритуали вважалися для вагітних. Люди вірили, що сонячне світло цього дня наповнює здоров'ям та силою.

За давньою прикметою, у свято 1 березня потрібно вийти на височину і голосно свиснути. За народними уявленнями, що голоснішим і різноманітнішим буде свист, то швидше весна настане.

Селяни присвячували сьогоднішній день підготовці до сільськогосподарського сезону: лагодили та чистили інвентар, купували насіння, пророщували картоплю, перекопували ділянку, сіяли розсаду. Жінки починали ткати полотна та діставали весняні речі з шаф.

1 березня - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером мрійливі, добросерді і трохи наївні. Вони намагаються завжди вірити у краще. Мають нестабільну самооцінку і залежні від думки близьких. Невдачі їх дуже засмучують, а образи вони надовго запам'ятовують.

1 березня свято Україна / фото 5598375, Pixabay

Що не можна робити 1 березня

Невдалий день для рибної ловлі.

У цю дату не можна залишати багаття без нагляду, щоб пожежі не було.

Погода в цей день буває підступна, а тепло - непостійним. Не можна виходити на вулицю без шапки і в легкому одязі, інакше застудитеся.

Прикмети погоди 1 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Ясне небо протягом дня - до теплого березня.
  • Хмари високо пливуть - до гарної погоди.
  • Якщо пішов сніг або дощ, то весь березень буде дощовим.
  • Побачити ластівку 1 березня - до ранньої весни і раннього врожаю овочів.
  • Якщо на водоймах розтанув весь сніг, то серйозних заморозків більше не буде.
  • Якщо прогримів грім, то погода незабаром погіршиться, але в цілому березень буде теплим.

Важливо ідзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: