Яке свято 21 березня / фото ua.depositphotos.com

21 березня православна церква вшановує пам'ять преподобного Лазаря, ченця з Константинополя. У цей день наші предки відзначали день весняного рівнодення, коли день і ніч тривають однаково - по 12 годин. З цієї дати ночі починають скорочуватися, а дні стають все довшими.

У наш час через різницю між календарним і астрономічним роком весняне рівнодення може зрушуватися на кілька днів. День весняного рівнодення 2023 випадає на 20 березня.

Наші предки називали весняне рівнодення приходом справжньої весни. Це свято називали Сонцеворот. Після цієї події погода стає значно теплішою, починає рости трава, а перелітні птахи остаточно повертаються з теплих країв. З 21 березня починає цвісти верба, а з берези збирають березовий сік.

Відео дня

Наші предки на Сонцеворот випікали печиво і булочки у формі птахів. Вірили, що таким чином можна прискорити настання весни. Також у день весняного рівнодення розпалювали багаття або розводили вогонь у печі. Вогню в цей день приписували цілющі властивості і здатність знімати пристріт.

Також чудодійними властивостями 21 березня наділяли вербу. Великою удачею вважалося знайти в цей день гілку верби з котиками. Таку гілку підкладали до хворого місця на тілі або ховали під подушку, якщо ночами комусь снилися кошмари. При цьому поганою прикметою вважалося садити вербу у себе у дворі.

Що не можна робити 21 березня

На 21 число випадає молодик у березні 2023. В молодик не можна давати і брати гроші в борг, робити великі покупки, сваритися з близькими, вирушати в далеку дорогу і починати нові важливі проекти. У цей день краще взагалі ні в чому не ризикувати.

Місячний посівний календар на березень попереджає, що 21 березня не можна сіяти, садити і пересаджувати будь-які овочі і дерева. У молодика рослини дуже слабкі і погано приживаються на новому місці.

Прикмети погоди 21 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Хмари пливуть високо і повільно - до гарної погоди.
  • Туман в цей день віщує заморозки.
  • Якщо на вербі з'явилися котики, то вже настала справжня погодна весна.
  • Яка погода протягом дня, таким буде і літо.
  • Якщо ніч тепла (+10 градусів і вище), то вже можна сіяти у відкритий грунт ранні овочі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: