Яке сьогодні свято 23 лютого / фото УНІАН

Православна церква України 23 лютого за новим стилем вшановує пам'ять священномученика та єпископа Полікарпа Смирнського та преподобних пустельників Іоанна, Антіоха та Мойсея.

Лютий в українців був періодом весіль. Молоді люди намагалися побратися до початку городнього сезону. День Полікарпа також вважається вдалим для весілля. Українські весільні традиції передбачають похід сватів до коханої від імені нареченого. Якщо дівчина була згодна на весілля, то виносила вишитий вручну рушник, а якщо відмовлялася, то давала сватам гарбуза.

Жінки у це народне свято випікали короваї та круглі булочки - символи весни. У такий спосіб намагалися наблизити настання тепла. Випічку давали з'їсти всім членам сім'ї. Невістки пекли хліб для свекрухи, щоб її задобрити. Молоді дівчата у свято 23 лютого займалися ворожіннями на кохання та наречених.

Відео дня

За старим стилем у свято сьогодні вшановують ченця Києво-Печерської лаври Прохора Лебедника. Цей святий був відомий своїм пекарським талантом. Під час його життя у Києві розпочався сильний голод. Прохор випікав смачний хліб і роздавав голодуючим. А якщо випічку крали злодії, то вона перетворювалася на попіл.

23 лютого у давнину обирали сільських старост та збирачів данини. З того часу дата вважається вдалою для працевлаштування та зміни сфери діяльності.

За народними прикметами, з цієї дати вже можна визначити, якою буде весна. Якщо протягом тижня до сьогодні не було морозів, то більше холодів і не буде.

23 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня характером вдумливі, мрійливі, дуже творчі. Мають нестійку самооцінку і сильно залежать від думки близьких. Прагнуть до незалежності та самостійності. У народжених 23 лютого людей буде непросте, повне змін життя.

23 лютого свято Україна / фото 5598375, Pixabay

Що не можна робити 23 лютого

У цей день не варто ходити в ліси, поля і на водойми без великої потреби. Погода в цю дату дуже непередбачувана - під льодом може бути глибока вода, а під травою - болото.

Постарайтеся в цей день нічого не лякатися, інакше рік пройде в боязні.

Заборонено лаятися матом в цей день.

Перераховувати дрібні гроші в цей день - погана прикмета.

Невдалий день для весілля. Не рекомендується одружуватися сьогодні, інакше молодята будуть часто сваритися.

Їсти рибу і морепродукти сьогодні - до хвороб шлунка.

Прикмети погоди 23 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо 23 лютого немає снігу на землі, то більше серйозних снігопадів не буде.
  • Дрозди співають - до ранньої і теплої весни.
  • Якщо ніч морозна, але вдень потепліло, то в березні буде нестабільна погода.
  • Багато зірок видно вночі - до ясної і безвітряної погоди.
  • Якщо в день Прохора йде дощ, то березень буде дощовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: