Яке сьогодні свято 5 січня / фото Pixabay

Православна церква України 5 січня за новим стилем відзначає Водохресний святвечір, тобто переддень Водохрещі. За старим стилем 5 січня церква вшановує мученика Феодула та преподобного Ніфонта.

Це народне свято в народі вважалося небезпечною датою, часом розгулу нечисті та лихоманок. Люди в цей день намагалися не спілкуватися з незнайомцями та безпритульними тваринами, не ходити до лісу та не піднімати нічого із землі.

У народне свято 5 січня українці дотримувалися суворого посту та молилися. На стіл ставили пісну їжу. Головною стравою дня була голодна кутя, приготовлена без молочних продуктів. Також готували вівсяну кашу та вівсяний кисіль, пісні млинці, вареники з картоплею та капустою.

Відео дня

Цього дня пекли в печі коржі з пшеничного або кукурудзяного борошна, і додавали до корму худобі. Вірили, що це захистить тварин від хвороб та нечистої сили. Для дітей у свято 5 січня пекли печиво у формі птахів та звірів.

Священики на Водохресний святвечір освячували у церкві воду. За повір'ями, хрещенська вода має очисну силу і не псується. П'ють її лише у виняткових випадках. Дівчата цього вечора займалися ворожіннями.

У минулі часи у цей день спостерігали за журавлями: якщо вони не збираються, то в цей день слідкували за грою. Курам у корм для міцного здоров'я додавали суху траву, кісткове борошно або крейду. Святому Феодулу молилися за захист від хвороб худоби.

5 січня - знак Зодіаку

Народжена 5 січня людина за знаком Зодіаку - Козерог. Іменинники цього дня працьовиті та пунктуальні ніколи не лінуються. Вони завжди виконують свої обіцянки та вміють зберігати секрети. Знають, чого хочуть досягти, та впевнено йдуть до своєї мети. Головним недоліком народжених 5 січня є егоїзм та невміння поставити себе на місце іншої людини.

Свято 5 січня Україна / фото Beats Beats,Pixabay

Що не можна робити 5 січня

5 січня не можна прати одяг, прибирати в домі, виконувати важку фізичну роботу.

Водохресну воду не можна змішувати зі звичайною. Також біля неї не можна лаятись матом, кричати, сваритися.

Цього дня не можна вкорочувати одяг, інакше можете скоротити своє життя.

Небажано цієї дати користуватися ножицями, ножами, сокирами та іншими гострими предметами, оскільки день вважається травмонебезпечним.

Не можна брати і позичати гроші 5 січня, інакше весь рік проведете в боргах.

Прикмети погоди 5 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Який день сьогодні, таким буде і листопад. Якщо день ясний і теплий, то листопад буде сонячним і без морозів. Якщо ж йде мокрий сніг і дме вітер, то листопад буде вітряним і мокрим.
  • Кінь голосно хропе - до снігової бурі.
  • Якщо кури себе неспокійно ведуть і ховаються в курник, то скоро буде Снігова заметіль.
  • 5 січня різко зіпсувалася погода - до морозного і сніжного січня.
  • Потужний вогкий вітер дме - до вітряного літа.
  • Якщо день сонячний і теплий, то весна буде ранньою.

Важливо зазначити, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: