Яке сьогодні свято 7 січня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 7 січня за новим стилем відзначає Собор Іоанна Предтечі. Це свято настає наступного дня після Водохрещі. У це народне свято згадують Іоанна Хрестителя - саме він був тією людиною, яка хрестила Ісуса.

В українців у цей період добігли кінця Святки і почався період гулянь і весіль, який називався М'ясоїд. Якщо у Святки було прийнято відпочивати, то на М'ясоїд селяни поверталися до роботи. Молодь починала грати весілля.

За традицією, у свято 7 січня потрібно випити зранку склянку освяченої води, яку набрали у церкві на Водохрещу. Тоді протягом року людина буде здоровою та щасливою. Чоловіки цього дня випивали кілька ковтків пива, щоб у новому році не було приводу для сліз.

Відео дня

За старим (юліанським) календарем у цей день віруючі відзначали Різдво Христове. Раніше ми писали, коли правильніше відзначати Різдво - 25 грудня або 7 січня.

Українські різдвяні традиції мають дуже давнє походження. У народне свято 7 січня діти та дорослі розігрували вертеп, тобто театральну сценку про народження Ісуса Христа. В українців були свої традиційні персонажі вертепу – Дід, Баба, Цар Ірод, Ангел, Пастух, Козак та інші.

Діти та молодь сьогодні читають колядки на Різдво. З піснями ходять по сусідніх будинках і бажають господарям здоров'я, за що отримують частування. Популярною різдвяною піснею в Україні є "Щедрик, щедрівочка".

Різдво в Україні відзначають з масовими гуляннями, ярмарками і багатим святковим столом. Їжу зазвичай готують пісну, оскільки за святковий стіл сідають ще на Святвечір, коли продовжується Різдвяний піст. У давні часи наші предки готували такі страви на Різдво, як бобальки, січеники і креплики.

У давні часи ялинку було прийнято ставити саме на Різдво, а не на Новий рік. Також подарунки дарували саме до Різдва. Головною стравою на столі була кутя на Різдво.

7 січня - знак Зодіаку

Народжена 7 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. За характером іменинники цього працелюбні, практичні та приземлені. Вони мають слабо розвинену фантазію, але хороші навички планування. Вони не оптимісти та не песимісти, а реалісти. Народжені 7 січня люди дуже завзяті у досягненні своїх цілей і вперті у спілкуванні.

Свято 7 січня Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 7 січня

Доброю прикметою вважається, якщо сьогодні першим в будинок зайде чоловік. А якщо першою зайде жінка, то може трапитися біда.

Не можна надягати брудний і порваний одяг сьогодні.

На Різдво не можна працювати.

Церква засуджує будь-які ворожіння на Різдво.

Полювати і рибалити в цей день не варто.

За давньою прикметою господарям не можна залишати святковий стіл раніше гостей.

Прикмети погоди 7 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Відлига в цей день віщує ранню і теплу весну.
  • Якщо вдарив мороз, то в середині січня буде холодно.
  • Чим більше снігу лежить на землі 7 січня, тим урожайніше буде цей рік.
  • Ясне небо і яскравий місяць віщують сильні морози.
  • Іній на деревах віщує похолодання.
  • Якщо свято випало на повний місяць, то рік буде урожайний.
  • Потепління 7 січня віщує холодну весну.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: