Що готують на Різдво в Україні / фото ua.depositphotos.com, khlibomania.com.ua

Різдво Христове - одне з улюблених свят українців, яке відзначають з багатим столом. На Різдво українці здавна готували різні святкові страви, обов'язково пісні, адже святкувати починали ще в Святвечір. Кулінарні традиції в різних регіонах України відрізнялися. 

Зараз такі страви вже не готують, але не варто забувати багатовікові традиції наших предків. УНІАН нагадає, що готували на Різдво в давні часи, і опублікує рецепти, які можна повторити вдома. Раніше ми також зібрали 12 страв на Святвечір.

Відео дня

Закарпатський картопляний салат

  • Картопля - 4 шт.
  • Томати - 2 шт.
  • Перець солодкий - 2 шт.
  • Цибуля - 1 шт. 
  • Морква - 1 шт.
  • Сік лимона - 1 ч. л.
  • Соняшникова олія - 3 стол.л.
  • Сіль, мелений перець за смаком.

Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою. На сковороді розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію. На сковороді після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.

Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатнику смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати. Посолити і поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.

Креплики з оселедцем

Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.

  • Борошно пшеничне - 2 склянки.
  • Вода - 0.5 склянки
  • Цибуля велика - 1 шт.
  • Філе оселедця - 200 г.
  • Соняшникова олія - 1 стол. л.
  • Сіль, чорний перець мелений - за смаком.

Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій сковороді з соняшниковою олією 3-4 хвилини. Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати. Змішати цибулю з оселедцем. Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.

Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки. Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники. Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.

Горохові січеники / фото ua.depositphotos.com

Горохові січеники

  • Горохова шліфована крупа - 2 склянки.
  • Холодна вода - 1.5 л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
  • Соняшникова олія - 2 стол.л.
  • Сіль, перець за смаком.

Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк. Цибулю дрібно нарізати. Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку. Посолити і поперчити "фарш". Сформувати горохові "котлети" і обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити на сковороді з олією з двох сторін по 5 хвилин.

Вергуни пісні рецепт / фото ua.depositphotos.com

Пісні вергуни на газованій воді

Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.

  • Вода газована - 1 стакан.
  • Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.
  • Борошно - 600 г.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Цукрова пудра - 3 ст. л.
  • Олія рафінована - 3 ст. л.

У глибоку борошно просіяти борошно і всипати дріжджі. Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати тісто. Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Тонко розкачати тісто і нарізати смужками. У кожній смузі зробити надріз посередині і загорнути краю всередину. У сковороді добре розігріти олію і викласти в гарячу олію вергуни. Обсмажити з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на сафлетку і остудити. Посипати вергуни цукровою пудрою.

Бобальки на Різдво / фото khlibomania.com.ua

Бобальки закарпатські

Бобальки - це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі.

Для булочок:

  • Борошно - 300 г.
  • Цукор - 40 г.
  • Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).
  • Вода - 150 мл.
  • Сіль - щіпка.
  • Соняшникова олія - 2 ст. л.

Для заправки:

  • Цукор - 40 г.
  • Вода - 300 мл.
  • Мед - 100 г.
  • Волоські горіхи - 1 стакан.
  • Родзинки - 3 ст. л.
  • Мак - 70 г.

У теплій воді розчинити дріжджі і цукор. Залишити опару на 10 хвилин. Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію. Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин. 

Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій сковороді, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки і мед. Заправка повинна бути досить рідкою.

З тіста відщипнути невеликі кульки і викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°. Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.

Вас також можуть зацікавити новини: