Як і коли відзначати Різдво Христове / depositphotos.com

Віруючі відзначають Різдво Христове 25 грудня або 7 січня - залежно від того, за яким календарем живуть - юліанським чи григоріанським. Зараз йдуть запеклі суперечки про те, коли Різдво - 25 або 7 числа, але незалежно від обраної дати, традиції свята залишаються незмінними. УНІАН розповість, як відзначити Різдво та що не можна робити сьогодні.

Раніше ми говорили про те, які листівки з Різдвом Христовим 2023 можна відправити своїм рідним і близьким.

Різдво Христове - історія і традиції

Події, що призвели до важливого християнського свята, описані в Євангеліє від Матвія та Луки. Діва Марія і Йосип вирушили до Віфлеєма за наказом царя Ірода, який вважав за необхідне провести перепис населення. У місті вільного житла не виявилося, тому Марія і Йосип зупинилися в печері, де був облаштований хлів. Там і народився їхній син - Ісус Христос, якого пізніше назвали Месією і Спасителем людства. Того дня на небі зійшла Вифлеємська зірка, а першими про народження Сина Божого дізналися пастухи - їм розповіли ангели.

Відео дня

Головною традицією Різдва для багатьох християн є сорокаденний піст - цього року - Різдвяний піст 2022-2023. Він вважається одним з найсуворіших, але дозволяє очистити душу і тіло якнайкраще, щоб зустріти свято народження Христа в доброти.

Існують і інші традиційні щорічні різдвяні заходи:

  • Святий вечір - відзначається з 6 на 7 січня, неможливий без 12 пісних страв (за кількістю апостолів).
  • Колядка - з вечора 6 січня хлопці і дівчата ходять по домівках, співають пісні і читають вірші, залучаючи в оселі людей благополуччя.
  • Ворожіння - язичницька традиція, згідно з якою в ніч з 6 на 7 січня можна звернутися до потойбічних сил, щоб дізнатися свою долю.

На Різдво обов'язково потрібно готувати кутю - блюдо з вареної пшениці, змішаної з маком і медом, волоськими горіхами, родзинками. Таку кашу потрібно брати з собою і йти в гості до хрещених батьків, а потім, після повернення додому, можна пригостити нею старших родичів - бабусь і дідусів.

Деякі віруючі переодягаються в костюми і влаштовують вертеп - розігрують сценку народження Христа. Можна зробити простіше і просто встановити таку інсталяцію з тематичних фігурок, головне - віддати данину традиції і вшанувати іменинника.

Що не можна робити на Різдво Христове - головні заборони

Крім традицій, на важливе свято народження Христа існує і те, чого ні в якому разі робити не можна. УНІАН зібрав перелік найважливіших заборон Різдва і з'ясував, що у свято заборонено:

  • прибирати в будинку;
  • прати, прасувати, шити, будувати;
  • виносити сміття, мити підлогу, витирати пил;
  • рибалити і полювати;
  • лаятися, з'ясовувати стосунки, лихословити;
  • відмовляти в допомозі нужденним.

На Різдво можна і потрібно ходити до церкви, ставити свічки за здоров'я і молитися святим про здоров'я і допомоги в справах. Також обов'язково потрібно приймати у себе гостей і самим ходити до друзів і родичів. Слідкуйте за тим, щоб всі страви на столі обов'язково спробували - якщо недоторканим залишиться хоча б одна, то це буде розцінено Вищими силами, як погана прикмета.

Вас также могут заинтересовать новости: