Кутя рецепт / фото ua.depositphotos.com

Кутя - це головна різдвяна страва, яка символізує багатство нашої землі, зв'язок з предками і повагу до покійних. Традиційно кутю готують з ячменю, хоча можна також використовувати інші крупи. Заправляють кашу горіхами, маком і родзинками, а також часто заливають узваром.

Є три основних види такої каші: багата, щедра і голодна. Багата кутя пісна, але містить багато сухофруктів і меду. Її готують на Святвечір. Щедра кутя може містити вершкове масло і молоко. Її готують на Старий Новий рік (День святого Василя). Голодна Кутя подається на Водохресний Святвечір 18 січня і містить як правило тільки ячмінь і мед.

Кутя традиційна - помилки і нюанси в приготуванні

Щоб кутя вийшла смачною і розсипчастою, а також відповідала традиційним рецептом, потрібно знати кілька нюансів її приготування.

Відео дня
  • Кутю можна готувати з рису, кускусу та інших круп, але така каша не буде відповідати традиціям. Кутя символізує зв'язок українців з рідною родючою землею. Тому традиційно для каші беруть пшеницю, ячмінь або перловку, які ростуть в наших широтах.
  • Якщо використовуєте пшеницю або ячмінь для приготування куті, то спочатку замочіть крупу на 8-10 годин в холодній воді, щоб вона швидше зварилася і була м'якою.
  • Якщо готуєте пшеничну кутю, то зверніть увагу на сорт пшениці - яра або озима. Кожен з сортів має свої особливості. Яра пшениця вариться довше, але кутя з неї виходить розсипчастою. Озима пшениця вариться набагато менше і її не потрібно замочувати, але каша з неї виходить липкою.
  • Очищена і шліфована пшениця вариться набагато швидше (40-50 хвилин), а неочищена - близько 4 годин.
  • Перед приготуванням куті промийте крупу ашу кілька разів. Це потрібно не тільки для очищення, але і для змивання зайвого крохмалю, щоб кутя була розсипчастою.
  • Кутя буде смачнішою, якщо варити її в каструлі з товстим дном.
  • Якщо хочете приготувати рисову кутю, то беріть пропарений рис. Він зробить страву розсипчастою.

Після ознайомлення з нюансами можна приступати до приготування самої каші.

Кутя традиційна пшенична

У таку кутю за бажанням можна додати будь-які сухофрукти чи цукати.

Інгредієнти:

  • пшениця - 350 г;
  • волоські горіхи - 50 г;
  • родзинки - 50 г;
  • мак - 50 г;
  • мед - 2-4 ст. л.;
  • узвар за бажанням - 2 склянки.

Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, хоча зараз в магазинах продається готова пшениця для куті, яка не вимагає запарювання. Ретельно промити крупу і залити водою у співвідношенні крупи і води 1:4. На 350 г пшениці потрібно 1,5 л води. Варити крупу 40-60 хвилин.

Мак залити гарячою водою на 15 хвилин, потім злити воду. Розпарений мак перетерти в кавомолці, ступці або в м'ясорубці. Горіхи викласти в пакет і подрібнити качалкою.

У велику миску викласти зварену і остиглу пшеницю, додати мак і горіхи. Заправити медом за смаком. Розбавити кашу до потрібної консистенції водою або узваром.

Кутя рисова з родзинками

Для куті краще використовувати пропарений або довгозерний рис. 

Інгредієнти:

  • рис - 2 склянки;
  • соняшникова олія - 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • мед - 2 стол.л.;
  • вода - 4 склянки;
  • узвар - 2-3 склянки.

Рис промити кілька разів. Родзинки промити, викласти на гарячу сковороду з олією і обсмажувати 5-7 хвилин. Це додасть куті незвичайний присмак. У процесі обсмажування додати в родзинки ложку цукру. Прибрати зі сковороди родзинки і на тій же олії підсмажити сухий рис. Він має стати злегка золотистим. Потім залити рис водою і варити до готовності (15-20 хвилин). У готовий рис додати родзинки і мед, закрити кришкою і залишити до охолодження. Готову кутю розбавити узваром.

Кутя на Різдво / фото ua.depositphotos.com

Кутя перлова без варіння

Ця кутя готується без варіння за допомогою запарювання в термосі.

Інгредієнти:

  • перлова крупа - 150 г;
  • вода - 450 г;
  • мед - 4 ст. л.;
  • волоські горіхи - 50 г;
  • родзинки - 100 г;
  • мак - 3 ст. л.

Перловку промити і викласти в термос. Залити кашу окропом, закрутити кришку термоса і залишити на 4 години. Мак і родзинки залити окропом, залишити на 1 годину. Горіхи подрібнити ножем або качалкою. З маку злити воду, перемішати його з цукром і перебити в ступці або м'ясорубці до появи білого "молока". Злити воду з перловки і перемішати з родзинками, перетертим маком і горіхами. Заправити кутю медом і за бажанням розбавити теплою водою.

Вас також можуть зацікавити новини: