Покровська батьківська субота 2021 / фото depositphotos.com

Батьківська субота – це поминальний день, коли віруючі вшановують пам'ять загиблих батьків, родичів і близьких. Всього в році сім таких дат.

Напередодні свята Покров Пресвятої Богородиці відзначається особлива Покровська батьківська субота. Раніше її відзначали лише рідні загиблих при штурмі в Казані в 1552 році. Однак зараз вшанувати померлих в цей день за бажанням може будь-який православний.

Покровська батьківська субота: коли відзначається

Покровська субота завжди випадає на останню суботу перед Покровом Пресвятої Богородиці. Покров відзначається 14 жовтня і в цьому році випадає на четвер, а найближча до нього субота буде 9 жовтня.

Відео дня

Покровська батьківська субота: як поминають близьких

Кращий спосіб вшанувати покійних – це відвідати в цей день церковну службу і помолитися Богу за упокій душі покійних. В першу чергу моляться про померлих батьків, а потім про інших рідних. Також в батьківську суботу можна помолитися вдома біля ікони.

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ каже:

Безпосередньо в церковному календарі такого дня, як Покровська батьківська субота немає. Церква завжди молиться як за живих, так у за померлих. Але є для молитви за померлих і особливі дні. Зокрема, це М'ясопусна субота перед Великим постом, три суботи самого Великого посту, Троїцька субота і Димитрівська субота, яка відбувається перед святом великомученика Димитрія (цього року вона припадає на 6 листопада). Разом з тим, у деяких регіонах України є традиція шанувати Покрова, які вшановують і в суботу напередодні Святої Покрови. Думаю, в цьому немає проблеми. Тим більше, що заповідь про шанування батька і матері стосується і молитви за тих, хто вже відійшов у вічність.

За бажанням в такий день можна з'їздити на кладовище і провести прибирання біля могили, хоча це необов'язково. А ось розпивати алкогольні напої на кладовищі ні в якому разі не можна – церква вважає це гріхом.

Покровська субота: що не можна робити

Поминальний день, крім традицій, має ще й заборони. Таким чином, на батьківську суботу не можна:

  • згадувати поганим словом небіжчиків;
  • пити горілку на кладовищі і влаштовувати "посиденьки";
  • працювати і займатися важкою фізичною працею;
  • вбиватися і плакати про покійного.

Згідно з церковними канонами, фізична смерть дає вічне життя, тому ви можете говорити про людину добрі речі і радіти, що вона стала ближчою до Бога.

Вам також може бути цікаво: