Проводи Масляної / ua.depositphotos.com

В останній день масляного тижня, який називається Проводи Масляної, традиційно проходять широкі гуляння і ярмарки, а ще спалюють опудало. УНІАН розповідає, в чому сенс цього дня, а також про інші традиції і заборони.

Раніше ми розповідали, коли Чистий понеділок 2023 і що це за день.

Якого числа проводи зими в 2023 році

Масляна 2023 відзначається з 20 по 26 лютого. Останній день, 26 лютого, називається Проводи масляної або Проводи зими. За старих часів вони супроводжувалися народними гуляннями з коломийками, танцями і хороводами, а також різними іграми - наприклад, взяттям снігового містечка або кулачними боями. Деякі традиції дійшли і до наших днів.

Відео дня

Як відзначають Проводи зими - традиції дня і що не можна робити

Зараз на Проводи Масляної, як і раніше, прийнято влаштовувати гуляння на свіжому повітрі і, звичайно, їсти млинці. Але центральним обрядом Масляної є не ігри. В останній день святкувань спалюють опудало зими - це символізує прощання з холодами, а також усім поганим, що сталося за рік. В цьому і полягає головний сенс свята.  

Також в цей день ходили на цвинтар, щоб пом'янути померлих рідних, а ще напередодні Великого посту слід було пробачити всіх і попросити прощення самому - цей день також називають Прощена неділя.

Відзначаючи Проводи Масляної, важливо дотримуватися деяких обмежень:

  • не можна їсти м'ясо, як і весь попередній тиждень;
  • не можна сумувати - накличеш на себе неприємності; 
  • не можна відмовляти в допомозі;  
  • не можна лаятися і лихословити; 
  • не можна різати млинці ножем - вважається поганою прикметою.

Також на проводи Масляної прийнято дарувати млинці власного приготування - наприклад, золотисті млинці на молоці або тонкі млинці на воді, ніжні млинці з сиром у духовці або солоний млинцевий торт закусочний. За старих часів з ними ходили один до одного в гості, запрошують на них і зараз. 

Вас також можуть зацікавити новини: