
Масляна 2023 - на носі й це означає, що пора готувати млинці. Зазвичай їх готують на молоці. Але млинці на воді нічим не поступаються класичним. Ми пішли ще далі: зібрали три найкращі рецепти млинців на воді та без яєць. Погодьтеся, адже дорогі яйця - не привід скасовувати Масляну.
Раніше ми розповідали, як приготувати ажурні млинці на молоці.
Млинці на воді без яєць
Ці млинці готуються практично з нічого - інгредієнти для них є на будь-якій кухні. Для приготування вам знадобиться:
- Борошно - 200 г
- Вода - 400 мл
- Олія - 50 мл
- Сода - 1/2 ч. л.
- Цукор - 1 ст. л.
- Ванілін - дрібка
Змішайте сухі інгредієнти - борошно, цукор і ванілін. Влийте воду і ретельно перемішайте. Додайте соду, олію (50 мл) і ще раз перемішайте.
Розігрійте сковорідку, змащену олією. Вилийте порцію тіста тонким шаром і розподіліть його по дну. Обсмажте на середньому вогні до рум'яності з обох сторін.
Періодично змащуйте сковорідку олією.
Тонкі млинці на газованій воді
Якщо за основу замість звичайної води взяти газовану, у вас вийдуть ажурні і м'які млинці з дірочками. Для приготування вам знадобиться:
- Борошно - 200 г
- Газована вода - 500 мл
- Олія - 3 ст. л.
- Сода - 1/4 ч. л.
- Сіль - дрібка
- Цукор - 1 ст. л.
Змішайте сухі інгредієнти: борошно, сіль, цукор і соду. Влийте 1/2 частину газованої води, розмішайте вінчиком до однорідності. Додайте порціями воду, що залишилася, олію (3 ст.л.) і ще раз перемішайте.
Змастіть сковорідку олією і добре розігрійте її. Вилийте порцію тіста і розподіліть його по дну тонким шаром. Обсмажте на середньому вогні до золотистого кольору - з обох сторін.
Перед кожним млинцем змащуйте скворідку олією.
Корисні млинці на воді з апельсиновим соусом
Радимо замість пшеничного борошна вищого сорту додати в млинці цільнозернове. Воно дещо грубіше звичайного борошна, але такі ПП млинці виходять м'якими і ніжними. Для приготування вам знадобиться:
- Вода - 500 мл
- Пшеничне цільнозернове борошно - 300 г
- Олія - 40 г
- Цукор - 1 ст. л.
- Сіль - 1/2 ч. л.
- Мед - 1 ст. л. (40 г)
- Сода - 1/2 ч. л. (5 г)
- Лимонний сік - 1 ч. л.
Для соусу:
- Апельсиновий фреш (або готовий сік) - 500 г
- Цукор - 100 г
- Крохмаль - 20 г
- Вода - 1/4 склянки
Змішайте воду, олію, мед, цукор і сіль. Додайте в просіяне борошно і перемішайте, після додайте соду, гашену лимонним соком. Розмішайте тісто вінчиком до однорідності. Дайте тісту "відпочити": залиште його на 15-20 хвилин у теплому місці.
Вистоювання тіста потрібне для того, що клейковина розійшлася - так тісто стане більш податливим і млинці з цільнозернового борошна не будуть рватися при перевертанні.
Змастіть сковорідку олією і розігрійте її. Вилийте порцію тіста і розподіліть по сковорідці. Обсмажте млинці з обох сторін до золотистого кольору.
Для приготування соусу змішайте сік і цукор і доведіть до кипіння.
Якщо берете готовий сік, а не фреш, то кількість цукру потрібно регулювати.
Крохмаль розведіть водою і, помішуючи, додайте в сік. Перемішайте, зніміть з вогню, остудіть.