Млинці на воді / depositphotos.com

Масляна 2023 - на носі й це означає, що пора готувати млинці. Зазвичай їх готують на молоці. Але млинці на воді нічим не поступаються класичним. Ми пішли ще далі: зібрали три найкращі рецепти млинців на воді та без яєць. Погодьтеся, адже дорогі яйця - не привід скасовувати Масляну.

Раніше ми розповідали, як приготувати ажурні млинці на молоці.

Млинці на воді без яєць

Ці млинці готуються практично з нічого - інгредієнти для них є на будь-якій кухні. Для приготування вам знадобиться:

Відео дня
  • Борошно - 200 г
  • Вода - 400 мл
  • Олія - 50 мл
  • Сода - 1/2 ч. л.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Ванілін - дрібка

Змішайте сухі інгредієнти - борошно, цукор і ванілін. Влийте воду і ретельно перемішайте. Додайте соду, олію (50 мл) і ще раз перемішайте. 

Розігрійте сковорідку, змащену олією. Вилийте порцію тіста тонким шаром і розподіліть його по дну. Обсмажте на середньому вогні до рум'яності з обох сторін.

Періодично змащуйте сковорідку олією.

Тонкі млинці на газованій воді

Якщо за основу замість звичайної води взяти газовану, у вас вийдуть ажурні і м'які млинці з дірочками. Для приготування вам знадобиться:

  • Борошно - 200 г
  • Газована вода - 500 мл
  • Олія - 3 ст. л.
  • Сода - 1/4 ч. л.
  • Сіль - дрібка
  • Цукор - 1 ст. л. 

Змішайте сухі інгредієнти: борошно, сіль, цукор і соду. Влийте 1/2 частину газованої води, розмішайте вінчиком до однорідності. Додайте порціями воду, що залишилася, олію (3 ст.л.) і ще раз перемішайте. 

Змастіть сковорідку олією і добре розігрійте її. Вилийте порцію тіста і розподіліть його по дну тонким шаром. Обсмажте на середньому вогні до золотистого кольору - з обох сторін.

Перед кожним млинцем змащуйте скворідку олією.

Корисні млинці на воді з апельсиновим соусом

Радимо замість пшеничного борошна вищого сорту додати в млинці цільнозернове. Воно дещо грубіше звичайного борошна, але такі ПП млинці виходять м'якими і ніжними. Для приготування вам знадобиться: 

  • Вода - 500 мл
  • Пшеничне цільнозернове борошно - 300 г
  • Олія - 40 г
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 1/2 ч. л.
  • Мед - 1 ст. л. (40 г)
  • Сода - 1/2 ч. л. (5 г)
  • Лимонний сік - 1 ч. л.

Для соусу:

  • Апельсиновий фреш (або готовий сік) - 500 г 
  • Цукор - 100 г
  • Крохмаль - 20 г
  • Вода - 1/4 склянки

Змішайте воду, олію, мед, цукор і сіль. Додайте в просіяне борошно і перемішайте, після додайте соду, гашену лимонним соком. Розмішайте тісто вінчиком до однорідності. Дайте тісту "відпочити": залиште його на 15-20 хвилин у теплому місці.

Вистоювання тіста потрібне для того, що клейковина розійшлася - так тісто стане більш податливим і млинці з цільнозернового борошна не будуть рватися при перевертанні.

Змастіть сковорідку олією і розігрійте її. Вилийте порцію тіста і розподіліть по сковорідці. Обсмажте млинці з обох сторін до золотистого кольору. 

Для приготування соусу змішайте сік і цукор і доведіть до кипіння.

Якщо берете готовий сік, а не фреш, то кількість цукру потрібно регулювати.

Крохмаль розведіть водою і, помішуючи, додайте в сік. Перемішайте, зніміть з вогню, остудіть.

Вас також можуть зацікавити новини: