Коли на Радоницю йти на кладовище / depositphotos.com

Радониця або Радуниця - стародавнє язичницьке слов'янське свято, яке відзначалося відразу після Червоної гірки. У 2022-му році воно випадає на 3 травня і розпочинає Радуницький тиждень, який триває до 9 травня. УНІАН розповість, як відзначали свято наші предки і як зустрічати Радоницю зараз.

Раніше ми говорили про те, що можна приготувати на Радоницю.

У чому сенс свята Радониця - історія 

Східні слов'яни зустрічали це свято, радіючи приходу весни. Звідси і назва "Радониця", від слів "радіти, радість". Існують і інші версії - походження назви свята від кореня слова "ра" - "сонце" або схожість його зі словом "рід". Насправді ж, все набагато простіше: корінь слова "рада" означає "совет" (рос.), тобто, збори всіх родичів - живих і мертвих.

Відео дня

Відомі й інші назви Радониці: "Могилки", "Навій день", "Тризни", "Радованиці".

Наші предки в цей день відвідували могили покійних родичів, приносили частування (млинці, кутю, паску, яйця) і спиртне (вино, пиво, брагу). Будучи на кладовищах, не сумували, а веселилися, щоб покійна душа відчула повагу до себе. Потім потрібно було роздати частування жебракам - за помин душі. Слов'яни вірили, що після смерті дух перероджується і не вважали фізичну загибель кінцем життя.

З приходом християнства традиція відвідувати могили рідних залишилася, але церква приурочила Радуницю до іншого свята - дня пам'яті апостола Фоми і нарекла період шанування покійних Фоміної тижнем, хоча і Червона гірка, і Радуниця - споконвічно язичницькі свята.

Що роблять на Радуницю - традиції та звичаї

Чим поминають на Радоницю / depositphotos.com

Існує давня приказка: "На Радуницю до обіду орють, після обіду плачуть, а ввечері скачуть". Це означає, що з самого ранку слов'яни працювали, потім ходили на кладовища, а після цього накривали поминальні столи, щоб вшанувати пам'ять покійних. Причому, в сучасному світі часто Радуницю називають Батьківським днем. Важливо розуміти, що батьки - це не тільки мама і тато, але і всі інші предки, тобто, ваш рід.

Слов'яни приносили підношення на кладовища не тільки для померлих душ, але і для язичницьких богів, які могли вплинути на урожай і управляти погодою. Саме тому важливо було задобрити їх і згадати про померлих, щоб закликати щастя і благополуччя в світ живих.

Що категорично не можна робити на Радоницю

У східних слов'ян строгих заборон не було, а ось православна церква висуває цілий ряд попереджень. Якщо ви сповідуєте християнство, то, будучи на кладовищі, утримайтеся від:

  • розпивання алкогольних напоїв;
  • веселощів і радості - краще як слід сумувати;
  • бурхливих застіль на могилах;
  • підношень у вигляді спиртного або тютюну.

В цілому, священнослужителі взагалі негативно ставляться до поминок на могилах або вдома. За християнською традицією краще віднести частування до церкви - такий обряд називається "нести їжу напередодні", потім поставити свічку за упокій душі і передати записку для молебню.

Вас також можуть зацікавити новини: