
Щороку на дев'ятий день від Великодня православні віруючі відзначають свято Радоница 2022, який своїм корінням сягає в слов'янське язичництво. Цього року день поминання покійних випадає на 3 травня. УНІАН розповість, що печуть на Радоницю і які готують страви.
Раніше ми розповідали, коли Червона гірка в 2022 році.
- "Коливо" - коли варити кутю на поминки
- Чому печуть млинці на поминки
- Великодні паски та крашанки на поминки
"Коливо" - коли варити кутю на поминки

Кутя або коливо здавна вважається традиційним поминальним блюдом слов'ян. Готували її завжди з пшениці - символу нашої землі. Так, як зерна пшениці потрапляють в землю і дають паростки, так само і душа померлого, потрапляючи в потойбічний світ, воскресає знову. Мед означає солодкість життя, горіхи - родючість, а родзинки - багатство.
Рецепт куті:
- пшенична крупа - 0.5 склянки;
- ізюм - 60 гр;
- вода - 1 склянка;
- горіхи - жменя;
- мед - 2 ст. л.
Зерна пшениці перебрати, промити, відварити до готовності. Ізюм залити гарячою водою, а потім промити під проточною. Горіхи почистити і перебрати. Мед розвести в холодній воді в співвідношенні 2:1. З'єднати разом крупу, горіхи, мед і родзинки. Подавати в загальному посуді, кожна людина, що прийшла на поминки, повинна з тарілки з'їсти три ложки куті.
Чому печуть млинці на поминки

Згідно з повір'ями, млинці - обов'язкова страва поминальних днів. Вважається, що млин уособлює сонце, а також кругообіг життя і смерті, нагадуючи людям про те, що після фізичної смерті життя душі не закінчується. Слов'яни перший готовий млинець клали на вікно для померлої душі, а другий віддавали на помин жебракам.
Рецепт млинців:
- вода - 2.5 склянки;
- борошно - 2 склянки;
- сіль - щіпка;
- рафінована олія - для смаження.
Воду вилити в миску, потім всипати просіяне борошно і швидко перемішати, щоб не з'явилися грудочки. Коли тісто буде однорідним, додати дрібну сіль і 2 ч.л масла, ще раз збити масу. Розігріти масло на сковороді і приступати до смаження млинців. Готове частування викладати стопкою і подавати на стіл.
Великодні паски та крашанки на поминки

Слов'яни обов'язково залишали після Великодня паски, які вони понесуть на могили родичів. Також фарбували яйця, але вже не в червоний колір, як було прийнято на Великдень, а в жовтий і зелений. Сирна паска або класичні дріжджові великодні паски - не важливо, головне, щоб випічка була зроблена з благочестивими намірами.
Раніше люди брали з собою поминальну їжу, приходили на кладовище і їли прямо біля могил, а ту частину, яка була призначена для покійного, закопували під хрест. Зараз українці просто приносять дари померлим душам і залишають їх на могилах.
Також було прийнято влаштовувати поминальні обіди вдома. Для цього обов'язково на стіл ставили три зайвих тарілки - для сніданку, обіду і вечері покійного. Після трапези їжу, що залишилася роздавали жебракам на помин душі.