Коли Рамадан 2023 / Фото REUTERS

22 квітня 2023 року у мусульман почався Рамадан - священний місяць посту, старанних молитов і добрих вчинків. Протягом 30 днів мусульмани відмовляються від їжі і пиття в світлий час доби, утримуються від гріхів і намагаються здійснювати праведні справи. 

Коли Рамадан 2023

Рамадан - дев'ятий місяць мусульманського календаря. Мусульмани користуються місячним календарем, тому їхні дати відрізняються від календарних, а їхній рік коротшрй на 11 днів. Щороку Рамадан зміщується на 11 днів назад.

У 2023 році Рамадан починається 22 або 23 березня залежно від часового поясу (в Україні - 22 березня), а закінчується 21 або 22 квітня. 

Відео дня

Історія та суть Рамадану

Місяць Рамадан шанується мусульманами як місяць, коли пророк Мухаммед отримав від Аллаха головну священну книгу ісламу - Коран. Протягом місяця мусульмани дотримуються суворого посту в світлий час доби. Для мусульман піст - не покарання, а можливість покаятися за гріхи і проявити повагу до Аллаха. Тому Рамадан завжди очікують з радісним передчуттям.

Що потрібно робити в Рамадан

Протягом місяця Рамадан мусульмани не їдять і не п'ють воду від світанку до заходу сонця. При цьому вночі можна їсти будь-яку їжу, за винятком забороненої для всіх мусульман (наприклад, свинини). Вечірній прийом їжі після заходу сонця називається іфтар, а ранковий перед світанком - сухур.

Щоранку в Рамадан мусульмани вимовляють ніят - спеціальні слова з наміром дотримуватися посту. Також протягом дня п'ять разів вимовляють намаз - щоденні молитви, і читають Коран.

Під час Рамадану прийнято робити добрі справи і подавати милостиню нужденним. Також за допомогою милостині можна "компенсувати" дні посту, якщо з поважної причини не вийшло дотримати пост.

Хто може не постити в Рамадан

Посту в Рамадан можуть не дотримуватися ті люди, яким він може нашкодити. До них відносяться наступні категорії:

  • вагітні та годуючі жінки;
  • жінки під час менструації;
  • літні та хворі люди;
  • душевнохворі люди;
  • подорожні, які знаходяться в дорозі;
  • діти.

При цьому правилом хорошого тону в Рамадан вважається не їсти вдень при тих мусульманах, які дотримуються посту.

Що не можна робити в Рамадан

Крім заборони на їжу і питво в денний час є ще кілька заборон в Рамадан. У священний місяць не можна:

  • жити інтимним життям;
  • курити сигарети і кальян, нюхати тютюн;
  • забувати про молитви і наят;
  • провокувати блювоту.

При цьому не вважається гріхом, якщо людина була змушена порушити пост з поважної причини, наприклад, через хворобу.

Вас також можуть зацікавити новини: