Страсна п'ятниця 2023 / pixabay.com

Страсна п'ятниця - найсуворіший та найскорботніший день Великого посту і Страсного тижня. Існує багато думок щодо того, що можна і що не можна робити в Страсну п'ятницю. УНІАН розповідає, чи можна працювати на городі в цей день і чим заборонено займатися. 

Раніше ми розповідали, коли починається Страсний тиждень 2023 і про те, як слід готуватися до Великодня. 

Страсна п'ятниця, або Велика п'ятниця - це день, коли православні християни згадують про останні дні життя Ісуса Христа. У п'ятницю Христос здійснив свій шлях на Голгофу, зазнав смертної муки і загинув на хресті.

Відео дня

У 2023 році Страсна п'ятниця випадає на 14 квітня. У цей день слід максимально уникати суєтних справ, крім тих, що пов'язані з підготовкою до Великодня, а присвятити час думкам про жертву, на яку Христос пішов заради людей.

Страсна п'ятниця - що не можна робити

У цей день не прийнято працювати, особливо по дому - день слід провести в молитві і роздумах. Тож усі господині намагаються закінчити господарські справи в четвер. За народними повір'ями в Страсну п'ятницю не можна:

  • шити і що-небудь різати; 
  • прати;
  • рубати дрова і працювати сокирою;
  •  "турбувати землю залізом" - працювати в полі і на городі металевим інвентарем, наприклад, боронити; 
  • веселитися, сміятися, співати, влаштовувати застілля і посиденьки.

Вважається, що ті, хто порушить заборону, весь наступний рік будуть плакати. 

Чи можна садити город в Страсну п'ятницю

Прямої заборони на те, щоб садити город в Страсну п'ятницю або суботу - немає. Але ці справи не повинні відволікати від відвідування церкви, молитви і посту, каже церква. Але в народі вважається, що садити город і займатися будь-якою іншою важкою працею в Страсну п'ятницю не можна. 

Незважаючи на це, є звичай сіяти в Страсну п'ятницю петрушку і капусту - вважається, що тоді їхній урожай подвоїться. А ось пшеницю садити категорично не можна - погано зійде.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вас также могут заинтересовать новости: