Успіння Пресвятої Богородиці - традиції та прикмети свята/ фото mesjoursferies.com

Щороку 28 серпня православні та греко-католики відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії. У народі його ще називають Першою Пречистою. Це свято відносять до числа дванадесятих, тобто дванадцяти найбільших християнських свят. Йому передує досить строгий Успенський піст.

Слово "успіння" означає мирну кончину. У цей день християни святкують вознесіння Богородиці на небо і возз'єднання з Богом.

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Свято Успіння Пресвятої Богородиці – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа, її відхід на небо.

Відео дня

Згідно із переказами, за три дні до смерті Матері Божій явився архангел Гавриїл і попередив її про перехід до життя небесного, котрий має відбутися зовсім скоро, й на знак підтвердження своєї присутності та правдивості сказаного подарував їй пальмову гілку.

У вказаний день апостоли, які проповідували у різних країнах, дивовижним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися і здійснити поховання Матері Божої. А сам Ісус Христос у супроводі душ праведників, ангелів та архангелів зійшов на землю і забрав тіло й душу Богородиці на небеса.

Значення свята Успіння Богородиці

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський каже:

Цей день важливий для православного християнства, для греко-католиків, католиків, вірмен. Це день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа. Вона помирає у цей день і на відміну у православних, у католиків ще є день як святковий – має назву Небовзяття Діви Марії, тобто після Успіння католики вважають, що вона була взята на небо одразу, а православні так і не вирішили це питання - для них вона просто помирає. І ми ж розуміємо, що це входить до так званих 12 свят православно-церковного року. 

Він нагадує, що 28 серпня - якраз останнє дванадцяте свято за новим стилем, а потім вже, з вересня, починається новий церковний рік. Зрозуміло, що є традиції - це закінчення посту, і це певною мірою досить суворий піст, він не такий суворий як Великий піст, але все ж... Успіння в перекладі можна перекласти як "мирна смерть", тобто вона "встигла".

Це не радісна подія. Якщо говорити про свято, то мається на увазі, це не те, що вона померла, - святкують це як возз'єднання Богородиці з Богом і перехід у вічне загробне життя. Це свято не є біблійним, тому що його не зафіксовано в Біблії. Це вже з'являється в традиції.

Читайте такожПравославний календар на серпень 2021: великі свята наприкінці літаЗакінчується двотижневий піст, людина має духовне і тілесне очищення, і саме в цей день закінчуються жнива, польові роботи, і традиційно (відбувається) освячення хлібного колосся, насіння врожаю, і в храмах ставлять свічку за здоров'я і благополуччя рідних.

Це традиційно ще таке хлібне свято, тому що випікають хліб з освяченого зерна, першого цього врожаю. Деякі виготовляють у цей день варення, соління тощо, це вважається якраз заготовками на осінь-зиму.

Традиції на Першу Пречисту

На Успіння Пресвятої Богородиці прийнято йти до церкви. Там християни зазвичай освячують насіння та колоски пшениці з нового врожаю, адже на цей період припадають жнива.

Що не можна робити на Успіння Богородиці / фото УНІАН

Крім того, у храмі треба поставити свічку за всіх рідних і близьких, а також помолитися за здоров’я найближчих людей, особливо – дітей.

Оскільки напередодні завершувався Успенський піст, цього дня вже можна накривати пишний стіл, на якому має бути освячений хліб зі свіжого борошна. Однак не лише гуляння супроводжували свято. Доброю традицією на Успіння, зокрема, було займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів, а також збором грибів і горіхів.

Ігор Козловський каже, що в цей день доречно святити в церкві хліб і надягати тільки новий чистий одяг.

Що не можна робити у свято Успіння Богородиці

Цього дня заборонено затівати сварки, особливо з рідними та близькими друзями. Не можна в свято Успіння Богородиці відмовляти у допомозі – слід постаратися виконати прохання.

Наші пращури вважали, що сьогодні не варто ходити босоніж, особливо по вкритій росою траві. Вони вірили, що роса є сльозами Пресвятої Богородиці, тому, прогулявшись по ній, можна накликати на себе хворобу та нещастя.

Не можна 28 серпня надягати старе або незручне взуття, інакше подальше життя буде затьмарене різними труднощами та проблемами.

Незаміжній дівчині вранці на Успіння не можна ні з ким розмовляти. Перед цим вона повинна вмитися студеною водою, тричі примовляючи про себе такі слова: "Пресвята Богородице, ти всіх увінчала, сім’ї з’єднуєш, мені допоможи нареченого знайти. В ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь".

Народні прикмети на Першу Пречисту

28 серпня віруючі звертають увагу на погоду. З нею пов'язано декілька прикмет та закономірностей.

  • Яка Перша Пречиста – така й осінь.
  • З’явилася веселка на небі – осінь обіцяє бути теплою.
  • Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.
  • Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною.
  • Якщо цього дня побачити іній – швидко настане холодна осінь.
  • Туман – до багатого врожаю грибів.

Вам також може бути цікаво: