Коли шабаш відьом у 2023 році / depositphotos.com

Ніч з 30 квітня на 1 травня у багатьох країнах відома як Вальпургієва. Згідно з давніми легендами, в цю відчиняють ворота в потойбічний світ, і нечисть збирається на шабаші. УНІАН розповість, чому Вальпургієва ніч так називається і в чому різниця між західноєвропейським і слов'янським святами.

Раніше ми розповідали, коли Червона гірка в 2023 році.

Вальпургієва ніч: історія

Згідно з повір'ями, в VIII столітті в Німеччині жила черниця на ім'я Вальпурга (Вальбурга). Вона прибула з Англії і заснувала монастир Хайденхайм, так як німецькі землі на той момент були повністю під впливом язичництва, а Вальпурга продовжувала місію свого батька - поширювала християнство.

Відео дня

Черниця незабаром стала відомою далеко за межами монастиря, завдяки своїм чудотворінням. Відомо, що вона рятувала людей від голоду, хвороб, епідемій, була покровителькою породіль і селян. Вальпурга просвіщала язичників, займалася духовною та інтелектуальною працею - вільно говорила і писала на декількох мовах, створювала життєпис відомих людей. Померла свята Вальпурга близько 780-го року, а її мощі при перенесенні почали мироточити.

Таким чином виходить, що 1 травня - день пам'яті святої Вальпурги, яка ніякого відношення до магії і чаклунства не мала. Загальна помилка виникла з іншої, хоча і кілька банальної, причини.

Свято Бельтайн - традиції і дата

Вальпургієва ніч: обряди / depositphotos.com

У календарі древніх кельтів існували два найважливіших свята - Самайн (Самхейн) 1 листопада і Бельтайн (Бельтейн) 1 травня. Пов'язані вони були з тваринництвом - вигоном худоби на літні пасовища навесні і загоном тварин восени.

Головний ритуал Бельтайна - розпалювання багать на височинах, проведення обрядів друїдів, читання змов і жертвопринесення. 

У таких церемоній з вогнем було дві мети:

  1. Шанування сил природи і Бога сонця - зберегти неушкодженими стада, отримати хороший приплід худоби, урожай на полях.
  2. Очищення і захист - уберегти громаду від грому і блискавки, граду, хвороб, злих чар чарівників і чаклунів.

У стародавні часи кельти приносили в жертву людей, потім змінили їх на тварин, а починаючи з XIX століття використовували в якості дарів Богам пироги або освячений в церкві хліб.

Історики стверджують, що в цю ж дату відьми сідали на мітла і літали над поселеннями, намагаючись перешкодити людям зустріти весну і помолитися своїм Богам. Саме тому ніч з 30 квітня на 1 травня вважається відьминською, а назва "Вальпургієва" з'явилося потім, в результаті історичної помилки.

Вальпургієва ніч в Україні

У наших предків, які ніякого уявлення про святу Вальпургу не мали, було своє торжество - Живин день. 1 травня вони шанували головну покровительку Роду і Цілющої Сили - Богиню Живу. Відомо, що слово "життя" у стародавніх слов'ян звучало як "живіт" - живе тіло.

Слов'яни в цю дату проводили язичницькі обряди, поклоняючись Богам, які дарують землі родючість. Ритуали були схожі на кельтські - люди розпалювали багаття і стрибали через них, очищаючи тіло і душу, а молоді дівчата брали мітла в руки і ходили навколо багать, проганяючи нечисту силу. 

Також молоді жінки ходили в ліс і збирали трави - вважалося, що в ніч з 30 квітня на 1 травня вони стають цілющими. Крім того, сни в Живин день або Вальпургієву ніч завжди віщі - радимо запам'ятати, що вам присниться.

Вас також можуть зацікавити новини: