Весна 2022 - перший день весни зустрінемо сім разів / Фото УНІАН

Холодна зима з її ожеледицею, страшними градусами і ще більш страшними тарифами на опалення не вічна. Перший день весни вже близько. Причому таких днів буде сім.

Коли настає весна в 2022 році

Календарна весна починається 1 березня і триватиме до 31 травня. Це найзвичніше для нас поняття весни.

Другий раз календарна весна настане за старим стилем: це відбудеться 14 березня.

Відео дня

Читайте такожВесняні канікули 2022: Україна приготувала додаткові вихідні в березніАстрономічна весна пов'язана не з календарем, а з рухом Сонця за екліптикою. Іншими словами, це весняне рівнодення, коли день стає довшим за ніч. А день весняного рівнодення в 2022 році випав на 21 березня. Ця дата досі вважається початком весни для сонцепоклонників. А на Близькому Сході, в Азербайджані, в Середній Азії, Ірані та деяких регіонах Туреччини це ще й Новий рік: там цього дня відзначають свято Новруз (Навруз). Така весна закінчиться 21 червня.

Метеорологічна весна вступає в свої права, коли середньодобова температура перестає опускатися нижче нуля. У цього періоду немає точної дати, але в наших широтах це зазвичай середина березня.

Є ще кліматична весна: її дату оголошує Укргідрометцентр, ґрунтуючись на своїх погодних спостереженнях. У 2021 році вона, наприклад, була пізньою - аж 5 квітня. Але якщо вірити прикметам, то цього року це повинно трапитися раніше. Адже Великдень у православних випав на 24 квітня, а це рання дата для Воскресіння Господнього.

Фенологічна весна також пов'язана з показниками середньодобової температури - але в цьому випадку градусник вже повинен показувати не нижче 5 градусів протягом всієї доби. Розпізнати таку весну можна і візуально: в цей час починає зеленіти трава, а на деревах набухають перші бруньки.

І сьома весна пов'язана безпосередньо з народними прикметами: наші предки першим весняним днем вважали день прильоту граків. Зазвичай це відбувається вже після того, як повністю зійде сніг.

Якою буде весна 2022 в Україні

Львівські бабаки вже пообіцяли нам, що погода навесні 2022 року в Україні буде теплою.

А ось синоптики настільки довгострокові прогнози давати побоюються. Винятком був народний синоптик Леонід Горбань, який, на жаль, помер у жовтні минулого року.

Втім, у своїй книзі "Погода до 2030 року" Горбань обіцяв, що весна 2022-го буде пізньою, промерзлою та вологою, пише Сьогодні. Нічні заморозки він спрогнозував аж до середини квітня, а прихід стійкого тепла – лише в травні. Причому під кінець останнього весняного місяця народний синоптик пообіцяв вже пекельну спеку.

Читайте також: